Hyppää sisältöön

Voiko ICD-tahdistimen asennuksen jälkeen ottaa tatuointia?

15/06/2017

Tattoo

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

ICD–tahdistin tarkoittaa suomeksi rytmihäiriötahdistinta. Siis sellaista tahdistinta, joka kykenee pysäyttämään rytmihäiriön antamalla hoitavan iskun. Niin sanottu hitaan sykkeen tahdistin on tavallisempi tahdistinmuoto. Se ei kykene antamaan hoitavaa iskua, mutta suojaa potilasta sydänpysähdykseltä estämällä sykkeen liiallista hidastumista.

Tatuointia ei pidä ottaa ainakaan tahdistimen läheisyyteen, koska toimenpiteeseen liittyy pieni infektioriski. Jos infektio pääsisi leviämään tahdistimen ympärille, seuraukset olisivat mittavat ja vakavat. Yhden suuren laitevalmistajan (Medtronic) ohjeissa kerrotaan, että tatuointilaite aiheuttaa tahdistimen toiminnalle vain minimaalisen riskin, jos laitetta käytetään yli 15 cm:n etäisyydellä tahdistimesta.

Ennen lopullista tatuointipäätöstä kannattaa vielä varmistaa asia oman tahdistinmallin maahantuojalta, ja tahdistinasia pitää tietysti kertoa myös tatuoinnin tekijälle. Myös kuvan paikka ja koko voivat vaikuttaa riskinarvioon. Mieti vielä, onko tatuointi välttämätön, vai kannattaisiko iho jättää mieluummin värittämättä. 

27/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset