Hyppää sisältöön

Olen 25v nainen ja olen kärsinyt jo pitkään sydänoireista. Laukaisevana tekijänä ylikunto ja lukuisat pitkittyneet infektiot, mm. borrelia, jotka hoidettu mutta oireita on jäänyt. Oireita ovat tykytyskohtaukset, lisälyöntisyys ja rintakivut/oudot tuntemukset rintakehässä. Etenkin joskus kipu on lamaannuttavaa puristusta vasemmalla ja muistuttaa sydänkohtausta oireiltaan. Kuitenkaan tutkimuksilla ei ole saatu oireiden syytä selville, esim. Ultraääni ja holter normaaleja. Joissain ekg-nauhoissa takykardiaa ja ajoittain pieniä kuulemma merkityksettömiä muutoksia esim. t-aaloissa, mutta muuten normaalit löydökset. Useimmat oireidenkin aikana otetut filmit ovat normaaleja.

Olen miettinyt, että mistä sydänoireeni johtuvat jos eivät sydämestä? Etenkin rintakivut huolettavat. Mistä sydänkohtaustyyppinen puristus voisi johtua ja miten voin erottaa aidon sydänkohtauksen? Olenko vaarassa saada äkillisen sydänperäisen tapahtuman? Mikä on oireideni syntymekanismi ja mistä ne johtuvat? Mille lääkärille minun kannattaisi hakeutua? Kannattaako sydäntä enää tutkia?

02/07/2016

Huolissaan

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 5.7.2016
Päivitetty 4.6.2018

Toiminnalliset sydänoireet ovat tavallisia. Niillä tarkoitetaan sitä, että esiintyy oireita, jotka menevät päällekkäin sydänsairauksien oireiden kanssa (rintakipu, tykytystuntemukset), mutta tutkimuksissa ei löydy sydämestä vikaa. Asia ei enemmistä tutkimuksista muuksi muutu. Monilla vaivat helpottuvat merkittävästi siitä tiedosta, että ei ole sydänvikaa eikä muuta henkeä uhkaavaa sairautta. Jos oireet silti jatkuvat, tarvitaan pitkäaikainen, luottamuksellinen suhde lääkäriin, joka voi olla yleislääkäri, sisätautilääkäri tai kardiologi. Yksilöllisesti tulee arvioida, olisiko psykiatrisesta arviosta hyötyä. Oireita lievittävinä lääkkeinä kyseeseen tulevat beetasalpaajat tykytysoireisiin ja kipuaistimuksia säätelevät aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavat lääkkeet rintakipuihin.

05/07/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset