Minulle tehtiin aorttaläppäleikkaus 7/2015 ja seuraneen totaaliblokin jälkeen asennettiin tahdistin. Nyt tuli ekg-rasituksessa ilmi, että sykkeen noustua 100, menee tahdistin päälle ja sen jälkeen onkin kohta voimat lopussa. Tähän aloitettiin Emconcor 5mg, jolla syke pidetään alle 100. Tuntui, että kardiologikaan ei oikein ymmärtänyt mikä tämä on. Olen 50v nainen ja ennen leikkausta perusterve ja hyväkuntoinen. Mikä tämä minun ongelma on? Totaaliblokki rasituksessa? Miten voi elää aktiivista elämää alle 100 sykkeellä? Onko tähän mitään tehtävissä?
19/04/2016
Totaaliblokki
Vastaus
Täydellinen eli kolmannen asteen eteis-kammiokatkos, lempinimeltään totaaliblokki, hoidetaan yleensä siten, että asennetaan tahdistinjohto oikeaan eteiseen ja kammioon. Eteisjohto aistii eteisten toimintaa ja kammiojohto antaa supistukseen johtavan herätteen eteisten antamassa tahdissa. Tällöin sydämen toiminta, esimerkiksi pulssin tiheneminen rasituksessa, on täysin luonnonmukainen ja vointi hyvä. Tämä hoito vaatii kuitenkin, että vallitsee normaali eli sinusrytmi. Jos on esimerkiksi eteisvärinä, eteisten ohjaama tahdistus ei tule kyseeseen, vaan hidaslyöntisyys hoidetaan kammiotahdistuksella, joka voidaan saada tihenemään rasituksessa käyttämällä tahdistimen ns. R-toimintaa (rate response).
Kysymyksessä annetut tiedot eivät riitä arvioimaan, miksi tahdistin alkaa toimia vasta sykkeen ylittäessä 100/min. Pysyvässä totaaliblokissa kammioiden oma supistustaajuus on vain noin 30/min, joten olipa tahdistustapa mikä hyvänsä, tahdistin on aina toiminnassa. Herääkin kysymys, onko totaaliblokki ainakin osittain korjaantunut. Tästä ja muista yksityiskohdista riippuu, mitä voidaan tehdä. Kysyjä voi mainiosti ottaa yhteyttä tahdistinpoliklinikalle, kertoa ettei vointi ole tyydyttävä ja tiedustella mahdollisuuksia hoidon muuttamiseen.
21/04/2016
Mikko Syvänne