Hyppää sisältöön
Etusivu / Trombosytopenia ja omega-rasvahapot -lisäys

Ylilääkäri Syvänne vastasi trombosyyttien määrään vaikuttaviin tekijöihin. Henkilökohtaisena havaintona haluan tuoda esille, että viimeisimmässä verenkuvakokeissa trombosyyttien määrä oli pudonnut alle 150:n ensi kertaa testihistoriani aikana. Kaikki muut arvot olivat normaaleja ja hyviä aktiivisesti kunnostaan huolta pitävän nuorehkon eläkeläisen arvoja.
Poikkeama oli yllätys ja pieni huolenaihekin. Pohtiessani päädyin – ennen tämän kysymyksen näkemistä – olettamukseen, että omega-kapselien (omega+D vitamiini+magnesium) systemaattinen ja lisääntynyt käyttö kahden viime vuoden aika on yksi mahdollinen syy muutokseen. Koska omega-rasvahapot ovat olleet kohdallani lähinnä lisäaineita, eivätkä terveyden kannalta kriittisiä aineita, aion lopettaa niiden käytön. On mielenkiintoista nähdä, ovatko ensi vuoden arvot palautuneet ’normaaleiksi’.

22/10/2015

Omega-ilmiö

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 24.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Verihiutaleiden eli trombosyyttien määrä veressä vaihtelee mittauskerrasta toiseen, joten kovin jyrkkiä päätelmiä muutosten syistä ei kannata tehdä. Korkeita arvoja (ns. reaktiivinen trombosytoosi) voi olla mm. tulehdustautien ja muiden stressitilojen aikana, ja arvot laskevat, kun perussyy korjaantuu. Pysyvästi selvästi korkeat arvot vaativat selvittelyä mahdollisen veritaudin varalta. Viiterajan (150) lievästi alittavilla arvoilla ei ole merkitystä, vasta todella alhaiset arvot johtavat verenvuodon riskiin, mutta jo alle 100:n lukemissa on syytä tarkkaan harkita verihiutaleiden toimintaan liittyvien lääkkeiden käyttöä. Niitä on ennen kaikkea asetyylisalilyylihappo (ASA). Myös suuret määrät omega-3-rasvahappoja vaikuttavat trombosyyttien toimintaa vaimentavasti, eivät niinkään niiden määrään veressä. Trombosyyttien toimintaa voidaan mitata erityistutkimjuksilla, jotka eivät ole rutiinikäytössä.

24/10/2015

Mikko Syvänne

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi