Hyppää sisältöön

Olen alle kolmekymppinen nainen ja minulla on yhtäkkiä nyt kesällä alkanut tulemaan runsaansti lisälyöntejä. Ensin niitä oli viikon ja sen jälkeen viikon pois ja nyt kolmisen viikkoa päivittäin. Jotkut päivät parempia kuin toiset. Nukkuessa en tunne niitä ollenkaan mutta illalla runsaimmat. Ennen olen tuntenut lisälyöntejä pari silloin tälllöin.
Treenaan todella kovaa päivittäin ja sen aikana yleensä häviävät ja kunto on hyvä. Lääkärissä kävin ja EKG on otettu useaan kertaan ja se on kuulemma todella siisti (ei saatu kiinni lisälyöntejä kertaakaan). Myöskin verikokeet ja kuuntelu tehtiin ja kaikki normaaleja.
Silti mietityttää miten muljahtelut ovat alkaneet näin yhtäkkiä runsaina ja urheileminen hiukan pelottaa vaikka silloin muljahtelu tuntemuksia ei juuri ole.
Lääkärit sanovat, että on vaaratonta, mutta sain nyt lähetteen holteriin reilun kuukauden päähän. En jaksaisi odottaa ja jännittää urheilla siihen asti… Voinko luottaa että ovat vaarattomia kun kaikki em. kokeet oli täysin normaalit?

30/07/2016

S-R

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.7.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kaikki kysymyksessä esitetty viittaa hyvänlaatuiseen, terveen sydämen lisälyöntisyyteen: hyvä suorituskyky, oireiden häviäminen (ei lisääntyminen) rasituksessa, normaalit kuuntelulöydökset, normaali EKG, normaalit muut tutkimuslöydökset. Enää jää puuttumaan vain aikanaan holter-tutkimuksesta saatava tieto lisälyöntien määrästä. Se muuttaa edellä olevaa arviota vain, jos lisälyöntejä on todella runsaasti (yli 10 000–15 000 vuorokaudessa) tai niitä esiintyy pitkinä sarjoina. En näkisi estettä urheiluharrastukselle tällä välin. Vaarattomalla lisälyöntisyydellä on taipumus vaihdella ajan kuluessa ilman havaittavaa syytä, joten toivottavasti holterin aikaan oireetkin jo ovat lievittyneet. Jos oireilu jatkuu tai tulee uusia piirteitä, kannattaa tehdä sydämen ultraäänitutkimus.

30/07/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset