Hyppää sisältöön

Mitä tarkoittaa? Missä kunnossa mun sydän on? Mitä täyty tehdä?

EKG:N TULKINTA: Sinusrytmi, frekvenssi 77. Hieman solmuinen QRS-kompleksi V1-V2 -kytkennöissä. Ei T-aaltoinversioita. Ei ST-tason muutoksia. Johtumisajat normaalirajoissa. Lisäksi kone ilmoittaa että kyseessä sinusarytmia sekä epäspesifinen kammionsisäinen johtumishäiriö. Ei LVH.

28/07/2016

Jari

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.7.2016
Päivitetty 4.6.2018

Mitäkö tarkoittaa – lyhyesti sanottuna: eipä juuri mitään. EKG-arviossa mainitaan useita normaalilöydöksiä ja pari selitystä vaativaa seikaa. Sinusarytmia on normaalia rytmiä, joka on lievästi epäsäännöllistä, kuten terveellä, erityisesti nuorehkolla henkilöllä usein on. QRS-kompleksin lievä solmuuntuminen (sama asia kuin ”kammionsisäinen johtumishäiriö”) on tavallinen ja yleensä merkityksetön kauneusvirhe, jos sitäkään.

EKG:n automaattilausunnot eivät ole lopullisia, vaan niiden osuvuuden ja merkityksen lääkäri arvioi. Vielä tärkeämpää on, että EKG, kuten muutkin laboratoriolöydökset, on aina tulkittava osana kokonaisuutta, jossa usein tärkeämpiä ovat oireet (tai niiden puuttuminen) ja muut mahdolliset sairauden merkit tai niiden puuttuminen).

30/07/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi