Hyppää sisältöön

2/2017 Sydän lehdessä oli kysymys korkea kolesteroli. Siinä kysyjä kysyi, ”onko jotain tapaa testata ns missä mennään. Eli kysyjää askarrutti verisuonien/sydäntautien tilanne.
Siihen A-M Hekkala ei vastannut. Kertoi ennalta ehkäisystä. Miksi ei muuta? Tuo ennalta ehkäisy on huono neuvo, jos tauti on jo päällä.
Minullekin olisi tärkeää tietää, mikä on sydän- ja verisuonien tilanne. Mitä kertoo sydänfilmi, mitä rasitus EKG jne.
Olen 73 v. mies, ylipainon kanssa painiskeleva.
 

15/03/2017

Epätietoinen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 20.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjää askarruttaa, voiko tutkimuksella selvittää onko valtimotauti jo syntynyt eli onko ateroskleroosia kehittynyt valtimoiden seinämiin. Aiemmin toinen kysyjä pohti samaa asiaa ajatuksella, kannattaisiko esimerkiksi kohonneen kolesterolin hoitoa ohjata tällaisen valtimoiden tutkimisen perusteella.

Ennaltaehkäisyä pohdittaessa emme tutki ensin valtimoita selvittääksemme, onko suoniin jo syntynyt kaventumia. Jos henkilö esimerkiksi tupakoi, kannattaa tupakointi lopettaa ennen kuin sydäninfarkti on syntynyt. Jos ateroskleroosia on jo kehittynyt, puhumme sekundaaripreventiosta eli todetun sairauden etenemisen ennaltaehkäisystä.

Ateroskleroosi voi kehittyä minne tahansa valtimoihin. Mitään hyvää tapaa tutkia kaikki valtimot sairauden poissulkemiseksi ei ole. Helpoin tapa olisi tutkia kaulavaltimot ultraäänitutkimuksella, mutta tämä ei kerro sepelvaltimoiden, munuaisvaltimoiden tai alaraajavaltimoiden tilasta. Tavallinen sydänfilmi ei paljasta ateroskleroosia ennen kuin potilas on ehtinyt sairastaa sydäninfarktin. Rasituskoe niin ikään voi olla täysin normaali vaikka aivojen valtimoissa tai sepelvaltimoissakin olisi jo kaventumia. Rasituskoe on hyödyllinen tietylle valikoidulle, oireiselle potilasjoukolle. Sepelvaltimoiden tilanteesta saa tarkimman käsityksen sepelvaltimoiden varjoainekuvauksella, mutta ymmärrettävästi kuvaus tehdään vain erityistapauksissa kun taudin epäily on jo vahva, ei seulontakokeena.

Kehitteillä on verikokeita, jotka perustuvat samoihin lipidi, eli rasva-aineenvaihdunnan tuotteisiin kuin kolesterolimittaus. Testeillä saatettaisiin esimerkiksi ennustaa, kuka on valtimotautiin liittyvän äkkikuoleman riskissä. Testien tulkintaa ja käyttötarkoitusta kehitetään vielä. Todennäköisesti nämäkin testit lähinnä painottaisivat prevention eli ennaltaehkäisevien tekijöiden hoitoa riskissä olevilla potilailla.

Olisi tietysti mukavaa kuulla, että valtimot ovat siistit ja sileät, mutta koska kyseessä ei kuitenkaan olisi lopun elämää jatkuva pysyvä tila, joudumme kaikki ponnistelemaan valtimotaudin vaaratekijöiden vähentämiseksi.

20/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset