Hyppää sisältöön

Hei! Minulle on tehty ohitusleikkaus vuonna 1999, syksyllä 2016 kokemani infarktin jälkeen varjoainekuvaus + pallolaajennus. Pallolaajennuksen teon yhteydessä koin uuden infarktin. Maaliskuun alussa 2017 tehdyn varjoainekuvauksen epikriisin tekstissä mainitaan mm. ”Oikea koronaarihan on rudimentaarinen, hyvin sairas suoni ja LIMA-LAD on ollut avoin.”, sekä ”Vasemmalle menevä vena grafti on avoin, ensimmäisen anastomoosin jälkeen selkeä kaventuma, mutta tämä ei mitenkään virtausta haittaa.” Mitä tarkoittaa termi ”rudimentaarinen” ja mikä on ”anastomoosi”?

17/03/2017

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 20.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Rudimentaarinen tarkoittaa surkastunutta, kuihtunutta. Tässä tapauksessa kyse on siitä että oikea sepelvaltimo on ollut jo pitkään sairas ja kykenemätön kuljettamaan verta. Kyseisen suonen pallolaajennus ei ole mahdollinen. Termi LIMA-LAD ei liity rudimentaariseen oikeaan sepelvaltimoon millään tavalla vaikka onkin tullut kirjoitetuksi samaan virkkeeseen. LIMA (tai LITA) -suoni on vasen rinnan seinämävaltimo, joka vuoden 1999 ohitusleikkauksessa on istutettu LAD-suoneen eli vasempaan etulaskevaan sepelvaltimoon.

Vaikka kertomuksessa ei sanota aivan yksityiskohtaisesti, leikkauksessa on lisäksi istutettu vena grafti eli laskimosiirre (otetaan yleensä alaraajasta) vasemmalle muualle sepelvaltimopuustoon. Kirurgi valitsee istutuskohdan valtimotilanteen mukaan. Anastomoosi on se yhdyskohta, jossa laskimosiirre on ommeltu kiinni istutuskohtaan eli sepelvaltimoon. Ensimmäinen anastomoosi viittaa siihen, että laskimolla on tehty jatko-ohituksia myös muualle.

Yleisesti ottaen kyseisen 3/2017 varjoainekuvauksen anti on suomennettuna: oikea sepelvaltimo on kuihtunut eikä sinne tarvitse/voi tehdä toimenpidettä. Vasemmalle puolelle menee kaksi toimivaa ohitussuonta. Toisen suonen virtausalueella on todettavissa kaventuma, mutta ei niin vakava että tarvittaisiin toimenpiteitä.  

20/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset