Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Varjoainekuvauksen jälkeen kipeytynyt käsi

Kipua kädessä varjoainekuvauksen jälkeen! Varjoainekuvaus tehtiin rannevaltimon kautta viikko sitten. Toimenpide oli kivulias kipulääkkeestä huolimatta. Kättä on särkenyt koko tämän ajan. Hauis on paineltaessa arka, ranne on kipeä ja jäykkä. Mikä avuksi? Mitä kipulääkkeitä voin ottaa/mikä auttaa? En pysty edes nukkumaan.

19/07/2022

Tuskainen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.8.2022

Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus tehdään lähes poikkeuksetta rannevaltimon (arteria radialis) kautta. Pistokohdan iho puudutetaan. Valtimoverisuonen seinämä läpäistään terävällä neulalla, jonka kautta ujutetaan tutkimusvälineet suonen sisälle, ja edelleen kohti sydäntä.

Valtimon koko voi vähän vaihdella eri ihmisillä. Toisilla verisuonet ovat mutkaisempia. Jos valtimo on supisteluherkkä, puhutaan spasmitaipumuksesta. Silloin toimenpidevälineet saattavat laukaista spasmireaktion, joka aiheuttaa kipua. Kipulääkettä kannattaa herkästi pyytää, ja sitä annetaan aina tarvittaessa. Tällainen kipu on lyhytaikaista, eli häviää nopeasti toimenpiteen jälkeen.

Jos kipu pitkittyy, tai jopa pahenee lähipäivinä, kyseessä voi olla erittäin harvinainen verisuonen sisäpinnan repeämä, tai jopa verihyytymä. Hauislihaksen kivun taustalla voi olla verenpurkauma, joka on syntynyt pienen sivuhaaran puhkeamisesta. Näissä tilanteissa pitää ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen yksikköön. Jos käden kipu lisääntyy, ja käsi on lisäksi toista kylmempi, pitää hakeutua päivystykseen.

09/08/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi