Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Verenohennuslääkitys aivoverenvuodon jälkeen

Voiko traumaattisen aivoverenvuodon sairastanut käyttää Marevania eteisvärinän hoidossa? Lääkäri pidättäytynyt tällä hetkellä vain mini-aspiriinin käytössä ja sanoo, ettei Marevania voi käyttää aivoverenvuotohistorian vuoksi. Potilas asuu vielä kotona ja aivoinfarkti olisi katastrofi.

12/03/2017

Kari

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 16.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Eteisvärinään liittyy aivoverenkiertohäiriön vaara, ja tästä syystä useimmat eteisvärinäpotilaat tarvitsevat säännöllisen verenohennuslääkityksen. Asetyylisalisyylihappo (”mini-aspiriini”) ei estä eteisvärinään liittyvää aivoinfarktia, mutta altistaa kyllä potilaan verenvuodolle yhtälailla.

Kysyjä kertoo potilaan sairastaneen traumaattisen aivoverenvuodon. Tämä tarkoittaa sitä, että aivoverenvuoto on tapahtunut tapaturman, yleensä kaatumisen ja pään vamman seurauksena. Lääkärille heräsi heti lisäkysymyksiä: oliko potilaalla Marevan-hoito käytössä kun vamma tapahtui? Jos oli, kuinka korkea INR-arvo oli? Kuinka pitkä aika tapahtumasta on jo kulunut?

Jos tapauksesta on jo vuosia, verenohennuslääkitystä voi harkita. Lääkkeen ei tarvitse olla varfariini (Marevan), sillä nykyisin on saatavilla muitakin vaihtoehtoja, joiden käyttöön on tutkimusten mukaan todettu liittyvän vähemmän kallonsisäisiä verenvuotoja. Vaihtoehdoista tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa ja hoidon aloituksesta kannattaa konsultoida neurologia.

Jos verenohennulääkitys katsotaan liian riskialttiiksi toteuttaa, voi tällaisessa tapauksessa harkita vielä eteiskorvakkeen katetrisulkua. Kyseessä on toimenpide, jossa sydämen sisälle vasempaan eteiseen, korvakepussin suuaukolle, viedään ”sateenvarjo”. Laite estää korvakepussissa syntyneen hyytymän lähtemisen liikkeelle verenkiertoon, ja siten aivoinfarktin syntymisen. Toimenpidettä harkittaessa otetaan tietysti huomioon kokonaisuus eli potilaan ikä ja muut sairaudet koska kyseessä on kuitenkin kardiologin suorittama toimenpide, ja toimenpiteisiin liittyy aina omat komplikaatioriskinsä.  

16/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi