Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Verenohennuslääkitys

Voiko aivoinfarktin tai aivoverenvuodon saada henkilö, joka käyttää trombien takia pysyvästi marevania? Muuta lääkitystä ei ole, vain kalcipos d. En tupakoi, en käytä alkoholia, yritän syödä terveellisesti, mm marjoja ym 1/2 kg pv, liikun kohtuudella mm pyörällä, 64 v, 52 kg 161 cm, sairastettu verisyöpä -06, silmän verkkokalvon haaralaskimotulos -16. Verenpainetaso ollut aina mittauksissa korkea lk n 140/90, nyt outoa värinää rinnassa ja yksi mittaus 179/109 p 78 ja kolmas samalla mittauskerralla 143/97 p 77.
Mitkä ovat riskit ja haitat pitkäaikaisesta marevan hoidosta? Jossain vastauksessa mainittiin marevanhoidon olevan järeä toimenpide.

23/01/2017

Laura 1/17

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 2.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Antikoagulaatiohoito eli verenohennuslääkitys toteutetaan nykyisin varfariinilla (Marevan) tai suoralla antikoagulantilla (Pradaxa, Xarelto, Eliquis tai Lixiana). Lääkkeen valinta riippuu hoidetusta sairaudesta, munuaisten toiminnasta, muista lääkkeistä jne. Kaikkia näitä lääkkeitä käytetään pitkäaikaisesti. Esimerkiksi potilaat, joilla on sydämen mekaaninen tekoläppä käyttävät varfariinia kymmenien vuosien ajan. Lääke ei aiheuta mitään pysyviä muutoksia elimistössä.

Kaikkien antikoagulanttien käyttöön liittyy verenvuodon vaara. Pelätyin näistä on aivoverenvuoto. Riski on kuitenkin pieni jos elintavat ovat säännölliset ja INR–taso pysyy vakaana. Suoriin antikoagulantteihin liittyy varfariinia pienempi aivoverenvuodon vaara. Antikoagulaatiohoidon aikana voi saada myös veritulpan, esimerkiksi aivoinfarktin. Tämä on kuitenkin harvinaista ja taustalla on usein ollut jokin lääkkeen ottamiseen liittyvä ongelma kuten lääkkeen unohtaminen.  

 

02/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi