Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Linda Ulenius: Sydänfysioterapia on lähellä sydäntäni

Linda Ulenius: Sydänfysioterapia on lähellä sydäntäni

Fysioterapeutti Linda Ulenius tietää, että oikea-aikainen, ammattitaitoinen ja tavoitteellinen kuntoutus auttaa paluussa arkeen. Erityisesti kuntoutujan saama liikuntakipinä ilahduttaa kuntouttajaa.

Emilia Eloranta, kuvaaja Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 21.10.2020
Päivitetty 27.10.2020
Linda Uleniuksen mielestä parasta hänen työssään on se, kun vaikeista oireista kärsinyt kuntoutuja saavuttaa tavoitteensa ja yleiskunnon, jossa hän voi tehdä niitä asioita mistä nauttii elämässä sen sijaan, että hänen pitäisi miettiä, mitä hän pystyy tekemään oireiden vuoksi. Lindan mielestä on hienoa nähdä esimerkiksi vaikeaa vajaatoimintaa sairastaneen kuntoutuvan sydänsiirrosta hyväkuntoiseksi ja elävän täysillä aktiivista elämää.

Linda Ulenius valmistui fysioterapeutiksi vuonna 2010. Sydän- ja keuhkosairaudet kiehtoivat häntä heti alusta asti. Valmistumisesta lähtien hän on työskennellyt HUS:ssa Meilahden sairaalassa sydänkirurgian, kardiologian ja keuhkosairauksien erikoisalojen potilaiden parissa.

Fysioterapian ja kuntoutuksen rooli on merkittävä näillä erikoisaloilla, Linda kertoo.

Hän tekee töitä sydänkirurgisten potilaiden kanssa teho- ja vuodeosastovaiheissa, jolloin potilaat ovat kuntoutumassa mittavista leikkauksista.

Meilahden sairaalaan on keskitetty valtakunnallisesti sydän- ja keuhkonsiirtopotilaat sekä verenkierron mekaanista tukihoitoa eli niin sanottuja sydämen apupumppuja tarvitsevat potilaat.

Linda työskentelee myös sydän- ja keuhkonsiirtopoliklinikalla. Poliklinikalla hänen työnsä sisältää muun muassa vaikeaa sydämen vajaatoimintaa tai keuhkosairautta sairastavien potilaiden suorituskyvyn arviointia, ohjausta ja seurantaa. Työhön kuuluu moniammatillinen yhteistyö muun muassa kirurgien, kardiologien, keuhkolääkäreiden, elinsiirtokoordinaattoreiden ja sairaanhoitajien kanssa.

Sydänfysioterapeutin kuntoutukseen lääkärin lähetteellä

Sydänsairauden oireet ilmenevät usein alentuneena rasituksensietona, joka rajoittaa toiminta- ja suorituskykyä. Sydänsairaus voi heikentää työ- ja liikkumiskykyä ja luo siksi paljon epävarmuutta arkeen. Lisäksi liikuntaan voi liittyä pelkoja ja epävarmuutta siitä, miten liikkua turvallisesti.

Sydänsairaus ei koskaan estä kaikkea liikuntaa, Linda Ulenius vakuuttaa.

Potilas ohjautuu sydänfysioterapeutin kuntoutukseen lääkärin lähetteellä.

– Yhdessä käymme läpi kuntoutujan yksilöllisen terveydentilan sekä elämäntilanteen ja luomme suunnitelman siitä, miten aloittaa liikunta, miten edetä harjoittelussa ja miten kohentaa kestävyys- ja lihaskuntoa. Käymme läpi oman voinnin seurantaa, normaalit rasitusvasteet sekä muut liikunnassa huomioitavat tekijät.

Fysioterapia on hyvin kokonaisvaltaista. Liikunnanohjauksessa on jopa valmennuksellisia piirteitä.

– On erittäin palkitsevaa nähdä kuntoutujan pääsevän esimerkiksi pitkän sairaalajakson jälkeen takaisin kotiin, työelämään tai vaikkapa aktiivisen urheilun pariin uudestaan. Erityisen hienoa on, kun kuntoutuja saa kipinän liikuntaan ja huomaa sen myötä tulevan muutoksen voinnissaan ja jaksamisessaan.

Sydämen työkuorma kevenee verenkierron, hengityksen ja lihasten aineenvaihdunnan tehostuessa ja esimerkiksi vajaatoiminnan oireet – kuten uupuminen ja hengenahdistus – rasituksessa vähenevät.  Ei ole olemassa yhtään lääkettä, jolla saavutettaisiin kaikki ne terveyshyödyt, mitä liikunnalla voidaan saavuttaa. Liikunta, ravitsemus ja uni ovat siis tärkeässä osassa sydänsairauden hyvää hoitoa.

­– Niihin kannattaa ehdottomasti pyytää ohjausta, mikäli kaipaa lisätietoa, Linda kertoo.

Luentoja ja koulutustilaisuuksia

Linda Ulenius on tullut monelle sydänsairaalle tutuksi kuntoutukseen liittyvillä luennoilla. Koulutustilaisuuksissa hän luennoi myös terveydenhuollon ammattilaisille. Linda on ollut alusta alkaen mukana työryhmissä, joka tuottaa sisältöä Terveyskylän verkkopalveluun Sydänsairaudet.fi ja Elinsiirtotalon sivuille. Hän on ollut mukana myös työryhmissä, jotka järjestävät koulutuspäiviä muun muassa elinsiirtohoitotyöstä.

Linda tekee tiiviisti yhteistyötä muun muassa Sydänliiton, Etelä-Suomen sydänpiirin ja Syke ry:n kanssa. – Yhteistyö on ollut aina erittäin sujuvaa ja antoisaa. Näiden toimijoiden työ on hyvin tärkeää ja tarjoaa arvokasta vertaistukea, tietoa terveyden edistämisen tueksi ja rohkaisua sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Linda Ulenius

Linda Ulenius pyöräilee kesät talvet. Kuvauksiin hän tuli bussilla, koska edellisenä päivänä pyörän vaihdevaijeri katkesi. – Pyöräilen sortseissa vielä syyskuussa, meren läheisyydestä nauttiva Linda kertoo.

 

 

Linda Ulenius

  • Nautin erityisesti matkustelusta maailmalla sekä itseni haastamisesta ja kehittämisestä. Viime vuosina ehdottomasti suurin nautintoni on ollut laitesukellus ympäri maailmaa muun muassa haiden ja paholaisrauskujen keskellä, surffaus ja vuorten huiputus. Näissä yhdistyy ainutlaatuinen luonto, unohtumattomat kokemukset ja itsensä haastaminen vaativissa olosuhteissa. Seuraavat tavoitteet ovat muun muassa Mount Kilimanjaron huipulle kiipeäminen ja sukeltaminen Galapagos-saarilla vasarahaiden kanssa.
  • Olen lapsesta saakka urheillut. Pelasin pitkään jääkiekkoa SM- ja maajoukkuetasolla. Kilpaurheilua en enää harrasta, mutta kovatehoinen ja monipuolinen liikunta on edelleen osa päivittäistä elämäntapaani. Liikunta rentouttaa ja tuo energiaa arjen keskellä.
  • Meri on ollut läsnä elämässäni lapsesta saakka. Luonnon monimuotoisuuden suojelun merkitys on kasvanut itselleni yhä tärkeämmäksi matkustelun ja laitesukelluksen myötä.

Sydänsairauksien fysioterapia HUSissa

  • Linda Uleniukselle syvä ja kattava osaaminen sydän- ja hengityselimistön sairauksista on tullut ennen kaikkea jatkokouluttautumisen kautta. Hän on valmistumisensa jälkeen osallistunut laajalti sekä kansallisiin että kansainvälisiin koulutuksiin. Harvinaisiin sairauksiin perehtyminen on vaatinut lisäkoulutuksen lisäksi myös omaa aktiivisuutta ja riittävää kokemusta.
  • Sydänsairauksiin perehtyneen fysioterapeutin ohjaus on vakiintunut osa uuden sydänsairausdiagnoosin saaneen hoitokokonaisuutta HUS:ssa.
  • Kuntoutumisen seuranta vaihtelee riippuen muun muassa potilaan yksilöllisestä tarpeesta. Lääkäriltä voi aina pyytää lähetteen kyseisen erikoisalan fysioterapeutille esimerkiksi erikoissairaanhoidon kontrollissa käydessään.

 

Lue, miten Tero Hämäläinen kuntoutui sydän-keuhkokoneesta takaisin luistimille tai miten Apupumppu pelasti Ollin hengen: Ilman sitä en olisi tässä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi