Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Ryhmäliikuntatunnit muuttivat verkkoon

Ryhmäliikuntatunnit muuttivat verkkoon

Kun koronavirusepidemia pakotti ihmiset koteihinsa, ryhmäliikuntatunnit siirtyivät nettiin. Liikunnanohjaajat innostuivat koronan tuomista haasteista, ja nyt he vetävä päivittäin live-striimattuja liikuntatunteja. Myös Youtuben liikuntavideot saavat väen liikkeelle.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 26.3.2020
Päivitetty 7.4.2020
Kuva: Anna Kara

Ryhmäliikuntatunnit peruttiin, liikuntapaikat sulkevat ovensa yksi toisensa jälkeen ja esimerkiksi uimahallit hiljenivät. Nyt poikkeusaikana järjestöt, liikuntaseurat ja ryhmäliikuntaa tarjoavat yritykset siirtävät liikunnanohjausta kiireen vilkkaa verkkoon.

Ilmaista tarjontaa löytyy jokaisen makuun, kunhan kukin jaksaa vähän pöyhiä netin tarjontaa.

Live-ryhmäliikuntatunnit nousivat suosioon

Live-ryhmäliikuntatunnit Facebookissa nousivat hetkessä hiteiksi, kun koronavirusepidemia ajoi ihmiset etätöihin ja kotiin karanteeniin. Ihmisillä on koronaepidemiasta huolimatta tarve saada liikuntaa, LadyLine & EasyFit Wellness -ketjun toimitusjohtaja Jyrki Hannula kertoo.

Kun tilanne viime viikolla paheni entisestään, ketjun johdolta tuli ehdotus livelähetysten aloittamisesta Facebookissa. Fysioterapeutti ja ryhmäliikunnanohjaaja Maarit Koskinen Kaaren EasyFitistä suunnitteli pikavauhdilla ohjelman ja värväsi ohjaajat. Torstaina ohjaaja veti ensimmäisen livetunnin kaikille avoimessa EasyFit & LadyLine Ryhmäliikunta ja valmennusryhmässä. Reilun viikon päästä ryhmän Facebook-livelähetyksiä seurasi jo kymmenentuhatta katsojaa, Koskinen kertoo innoissaan. Ja lisää lähetyksiä on luvassa, sillä tarjonta lisääntyy lähes päivittäin.

Ketjun ohjaajat ympäri Suomen vetävät ja tuottavat livetunnit itse. Jyrki Hannula kiitteleekin ohjaajien intoa tarjota hyvää heille, jotka joutuvat olemaan kotona.

– On käsittämätöntä, miten porukka on heittäytynyt ja tuonut elämyksiä ihmisille. Jo tekniikan opetteleminen on teettänyt työtä. Lisäksi nämä Facebook-livelähetykset ovat ilmaisia ja ne tarjotaan koko kansalle, eli ei tarvitse olla EasyFitin tai LadyLinen asiakas voidakseen osallistua, Hannula korostaa.

Moni ohjaaja on talkoohengellä mukana. Maarit Koskinen kertoo, että ohjaajat haluavat tarjota kaikille kotona oleville rentoja esityksiä.

– Fiilis on kiva, mutta tekeminen on todella jännittävää, Koskinen kertoo livelähetysten tunnelmista.

Jatkossa kaikki tunnit eivät tule olemaan suoria lähetyksiä, sillä Koskisen mukaan myös EasyFitissä varaudutaan ohjaajien mahdollisiin karanteeneihin. Live-streemit kun säilyvät vain pari päivää.

Ilmaista liikunnanohjausta tarjolla moneen makuun

LadyLine & EasyFit Wellness -ketjun lisäksi livelähetyksiä järjestää nyt moni ryhmäliikuntaan erikoistunut yritys.

Esimerkiksi Fressi hyvinvointikeskukset on aloittanut veloituksettomat, suomenkieliset livelähetykset, jotka vetää koulutettu ohjaaja. ”Tarvitset vain hiukan tilaa itsellesi ja verkkoyhteyden”, verkkosivuilla mainitaan. Asiakaspalvelu on suljettu, joten ajat kannattaa tarkistaa Fressin verkkosivuilta.

Myös esimerkiksi Liikuntakeskus Balanssi järjestää Facebookissa livejumpan arkisin kello 18–18.45 ja Les Mills tarjoaa yli sata videota koronavirusepidemian ajan.

Kotimaisesta tarjonnasta suosituksia saa sisäliikuntapalveluja tarjoavan Urheiluhallien julkaisemat hulavannetreeni, uimarin kuivatreeni, jumpat ja joogaa.

Youtuben tarjontaan kannattaa tutustua syvemmin

Maija Ukko ei ole vielä kokeillut kuntosalinsa livejumppia, mutta Youtubesta hän löysi mieluisat treenit: toisessa käytetään pääasiassa käsipainoja, ja toinen on jooga.

– Youtubesta on tosi helppo etsiä itselle sopivia ja vaihtelevia harjoituksia, esimerkiksi kokovartalo- , selkä-, jalka- tai käsitreeni, tai vaikka venyttely.

Ukon suosikki on englanninkielinen HASfit, jossa naispuolinen ohjaaja tekee samat liikkeet kevyemmin ja pienemmillä painoilla, kun taas miesohjaajan liikkeet vaativat yleensä kovempaa kuntoa. HASfitin Youtube-kanavalta löytyy valtava määrä eri pituisia ja tasoisia treenivideoita.

Ukolla on käytössä joogamatto ja kahdet eripainoiset käsipainot. Niillä hän kuulemma pärjää hyvin. Jos käsipainot on jäänyt hankkimatta, niiden tilalla voi käyttää vaikka vesipulloja, Ukko vinkkaa.

Joogasta innostuneelle hän suosittelee englanninkielisiä Yoga with Adriane -videoita.

Vaikka jumppatarjontaa on nyt paljon, ei Jyrki Hannula ole niitä kokeillut. Sen sijaan kahvakuulatreenin hän veti ohjatusti tabletin välityksellä.

Liikuntavinkkejä verkossa

  • Urheiluhallit tarjoaa maksuttomia treenivideoita ja live-ryhmäliikuntatunteja

 

Tutustu myös Sydänliiton liikunta-asiantuntija Annukka Alapappilan mattojumppaohjeisiin: Tehokas mattojumppa tottuneelle liikkujalle

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi