Siirry sisältöön

Sydän2020 virtuaalimessujen luennot

Sydän2020 virtuaalimessuilla 25.9.-4.10.2020 on tarjolla monipuolinen kattaus sydänterveyteen liittyviä luentoja. Tutustu luentoihin ja luennoitsijoihin.

Julkaistu 23.6.2020
Päivitetty 25.6.2020

Kuvaaja: Matti Snellman

Uutta Sydänpotilaan hoitokäytännöissä 

Sydänpotilaan hoito on ottanut viimeisen 10 vuoden suuren harppauksen. Teknologia kehittyy ja sen tuomat mahdollisuudet lisääntyvät. HUS:n sydän ja keuhkokeskuksen johtaja Antti Vento valottaa, mitä uutta on sydänpotilaan hoitokäytännöissä.

LKT Antti Vento on Helsingin yliopiston sydän- ja thoraxkirurgian dosentti ja hän toimii Helsingin yliopistollisen sairaalan Sydän- ja keuhkokeskuksen johtavana ylilääkärinä. Hän on opiskellut Helsingissä ja työskennellyt Hyksissä vuodesta 1994 ja erikoislääkärinä vuodesta 1999 alkaen. Tutkimusalueet ovat käsittäneet sydänlihaksen suojausta ja regeneraatiota, sydänleikkausten riskiarviointia ja arvoperusteista terveydenhuoltoa. Hän on edelläkävijänä Pohjoismaissa kehittänyt vähemmän kajoavaa sydänkirurgiaa käyttämällä tähystys- ja robottitekniikkaa.

Messupuheenvuorossaan hän pohtii esimerkiksi sitä, tarvitaanko sydänkirurgiaa ja mikä on kardiologin rooli sydänpotilaiden hoidossa. Miten taataan tasa-arvoinen laadukas hoito? Muuttiko tämän kevään koronapandemia sydänsairastavuutta vai onko meillä hoitovelkaa tulevina kuukausina maksettavana?

 

Sydäntutkimussäätiön juhlaluento: Perintötekijöiden merkitys sydänsairauksien kehittymisessä ja hoidossa

Nykyään tunnistetaan perinnöllisyyden vaikutukset sydänsairauksien kehittymisessä ja ne osataan ottaa myös ottaa entistä paremmin huomioon sydänsairauksien hoidossa. Tampreeen yliopiston professori Katriina Aalto-Setälä kertoo miten meidän kaikkien perimä on ratkaisevassa roolissa, kun hoidetaan sydänsairauksia.

Sydäntutkimussäätiö on jo 50-vuotta ollut tärkein sydäntutkimuksen tukija ja merkittävin tieteellisen sydäntutkimuksen rahoittaja maassamme. Tätä arvokasta tutkimustyötä rahoitetaan testamentein ja lahjoituksin.

Säätiön tavoitteena on sydänsairauksien syiden selvitys, ennaltaehkäisy, hoidon kehittäminen sekä sairastuneiden elämänlaadun parantaminen. Sydänsairauksien diagnosoinnin ja hoidon kehitys on ollut nopeaa, mutta tutkittavaa on vielä paljon niin synnynnäisten vikojen kuin elintapoihinkin liittyvien sydänsairauksien hoidossa.

Pelkästään sepelvaltimotautiin menehtyy Suomessa 12 000 henkilöä vuosittain, noin kaksinkertainen määrä syöpäkuolemiin verrattuna. Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat kolmanneksen suomalaisten kuolemista, koskettaen omakohtaisesti tai läheisen kautta isoa osaa meistä.

Tutkimuksen avulla pyritään jatkuvasti löytämään uusia hoitoja sydän- ja verisuonisairauksiin. Kehittyneet hoitomuodot mahdollistavat nykyisin sydäninfarktin jälkeen töihin paluun ja normaalin tai lähes normaalin elämän. Nykyään suurin osa synnynnäisistä sydänvioista saadaan korjattua ja lapset tulevat elämään normaalin tai lähes normaalin elämän. Noin 10 000 entistä sydänlapsipotilasta onkin jo saavuttanut aikuisuuden.

 

Pilleriä poskeen. Ovatko kaikki sydänlääkkeet tarpeellisia? 

Usein sydänsairautta hoidetaan samanaikaisesti monella eri lääkkeellä. HUS:n kardiologi Markku Pentikäinen kertoo, mitkä sydänlääkkeet ovat aivan ehdottomia

 

Vertaistuellinen paneeli: Kun sydän sairastuu

Miltä tuntuu sairastua loppuiäksi sydänsairauteen? Miltä tuntuu kohdata oma rajallisuus? Miten kuoleman pelon jälkeen pääsee takaisin kiinni normaaliin elämään? Kaj Kunnaksen haastattelemana pelot, kokemukset ja selviytyminen muuttuvat sanoiksi. Osallistujina sydänsairauden kokeneita henkilöitä.

 

Selkoa ravitsemusmyytteihin

Reijo LaatikainenIltapäivälehdissä vilisee toinen toistaan erikoisempia ruokavalioita. Vaihtoehtoisia faktoja tarjoillaan pilvin pimein erityisesti sosiaalisessa mediassa. Internetistä löytyy onneksi asiallistakin sisältöä, mutta valitettavan pirstaleina. Mitä niiden taustalla on? Ovatko ne totta ja millä tasolla, selvittää Pötyä pöydässä –älä usko kaikkea mitä ravinnosta sanotaan (2018) kirjan kirjoittaja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Reijo käsittelee luennollaan yleisimpiä myyttejä, puijauksia sekä väärinkäsityksiä terveelliseen ruokavalioon liittyen.

Reijo Laatikainen on yrittäjä ja laillistettu ravitsemusterapeutti, THM ja MBA. Hän kirjoittaa tunnettua Pronutritionist-blogia sekä toimii ravitsemusterapeuttina pääkaupunkiseudulla. Suomessa Reijo on gurun maineessa oleva ravitsemusterapeutti ja hänen asiantuntija-artikkeleihinsa viitataan useissa muissa ravitsemusartikkeleissa. Hän on julkaissut useita kirjoja ravintoon liittyen kuten; Syö hyvin, voi paremmin (2017, yhdessä Timo Joensuun kanssa) ja Herkän vatsan valinnat (2015).

 

 

Liiku sydämesi terveemmäksi

Monia sydänsairaita askarruttaa, miten sairasta sydäntä saa rasittaa ja missä vaiheessa? Urheilukardiologi Kirsi Korpi Tampereen sydänsairaalasta avaa muutamia tärkeimpiä pääkohtia sydänsairauden jälkeiseen liikuntaan.

 

Tutustu lisää virtuaalimessuihin ja ilmottaudu mukaan!

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset