Sydänliiton tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa
Suomen Sydänliitto tarjoaa hyvinvointialueille valmiita terveyden edistämisen ratkaisuja ja toimintamalleja.
Kuulumme tarttumattomien sairauksien järjestöverkostoon, joka on koonnut yhteiset tavoitteet hyvinvointialueille. Ratkaisumme hyvinvointialueille ovat vastauksia näihin yhteisiin tavoitteisiin.
Tutustu ja aloitetaan yhteistyö!
Sydänliiton pääsihteerin sanat ehdokkaille
”Tarjoamme kumppanuutta hyvinvointialueenne hoitopolkujen kehittämistyöhön sekä valmiita terveyden edistämisen ratkaisuja. Hyödyntämällä tuntemuksemme ihmisten arjesta ja osaamisemme ihmisläheisten palveluiden kehittämisestä, saat vahvistusta omaan terveyspäättäjän rooliisi.”
Marjaana Lahti-Koski
Tavoite 1:
Terveyden edistämiseen kannattaa panostaa
Terveyden edistämiseen kannattaa panostaa kunnan ja hyvinvointialueen päätöksenteossa, sillä se vähentää terveyseroja, parantaa kuntalaisten hyvinvointia ja tuottaa taloudellisia säästöjä. Säästöt näkyvät pienentyvinä sote-kustannuksina ja vähentyvinä sairaspoissaoloina.
Ihmisten terveyden ja toimintakyvyn tukemisen on oltava kunnan ja hyvinvointialueen ykköstavoite. Yhteistyö kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen välillä on tärkeää, jotta voimme rakentaa kestävämpää ja terveempää tulevaisuutta.
Sydänliiton ratkaisu
Sydänliitto tarjoaa kunnille ja hyvinvointialueille valmiita terveyden edistämisen ratkaisuja. Palvelumme Neuvokas perhe, Sydänmerkki, 28 päivää ilman ja Verkkopuntari ovat kunnille ja hyvinvointialueille tehokkaita työkaluja, jotka edistävät asukkaiden hyvinvointia ja tukevat terveellisiä elintapoja.
Investoimalla näihin kunnat voivat merkittävästi parantaa asukkaidensa terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua.
Tavoite 2:
Jokaisella on oikeus hyvään hoitoon
Hoitoon tai tutkimuksiin pääseminen ei saa olla kiinni iästä, asuinpaikasta, varallisuudesta, sosioekonomisesta asemasta tai muusta taustasta.
Sydänsairastuneiden hoitopolkujen on oltava katkeamattomia hyvinvointialueella hoidon tarpeen toteamisesta aina sen toteutumiseen ja kuntoutumiseen asti.
Hyvään hoitoon kuuluu myös mahdollisuus sairastuneen ja läheisen vertaistukeen ja sairauteen sopeutumisen tukeen.
Sydänliiton ratkaisu
Hoitopolkujen rakentamista kannattaa tehdä yhteistyössä Sydänliiton kanssa ja hyödyntää myös sairastuneiden kokemuksellista osaamista.
Vertaistukea on valtakunnallisesti saatavilla kaikille sydänsairastuneille ja heidän läheisilleen.
Sydänyhdistysten vapaaehtoiset tarjoavat sairastuneelle ja läheiselle mahdollisuuksia osallistua, löytää merkityksellistä tekemistä sekä kohdata samassa tilanteessa olevia.
Tulppa-verkkovalmennus mahdollistaa kuntoutuksen tarjoamisen resurssiviisaasti sepelvaltimotautiin sairastuneille.
Tavoite 3:
Sydänliiton asiantuntemus hyvinvoinnin ja terveyden tukena on viisasta hyödyntää
Sydänliitolla on asiantuntemusta sydänsairastuneiden palvelutarpeista, heidän osallistamisestaan palvelujen kehittämisessä sekä vaikuttavia esimerkkejä onnistuneesta terveyden edistämisestä. Tätä tietoa kannattaa hyödyntää kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden kehittämisessä.
Sydänliiton ratkaisu
Sydänliitto haluaa rakentaa yhteistyössä kunnan ja hyvinvointialueen kanssa sydänterveellistä ja hyvinvoivaa kuntaa.
Yhteistyö Sydänliiton paikallisyhdistysten, aluetoimijoiden (sydänpiiri/-alue) ja valtakunnallisten yhdistysten kanssa vahvistaa valtuutetun osaamista terveyspäättäjänä.
Kuntalaisten hyvinvoinnin vahvistumista edesauttaa hyvinvointialueen ja kunnan tuki Sydänliiton alue- ja paikallistoimijoille. Toimintaedellytysten turvaaminen mahdollistaa Sydänliiton roolin julkisten palveluiden täydentäjänä sairastuneiden ja läheisten hyväksi ja on investointi kuntalaisten hyvinvointiin.
Tavoite 4:
Sydänpysähdystilanteisiin varautumista on tehostettava
Sydänturvallisuus muodostuu eritoten ihmisten elvytysosaamisesta sekä mahdollisuudesta saada sydäniskuri eli defibrillaattori käyttöön minuuttien sisällä. Sydänturvallisessa kunnassa sydänpysähdystilanteesta selviäminen on todennäköistä.
Sydänturvallisuutta voidaan parantaa lisäämällä sydäniskurien saavutettavuutta ja määrää sekä kohentamalla ihmisten elvytysvalmiutta ensiapukoulutuksissa tai elvytysvalmennuksissa. Sydänturvallisessa paikassa sydäniskuri on saatavilla käyttöön alle viidessä minuutissa.
Sydänliiton ratkaisu
Sydänliitto on suunnitellut kuntien käyttöön Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelun sydänturvallisuuden kehittämisen tueksi. Palvelu on ilmainen työkalu kunnan hyvinvointi- tai turvallisuuspäättäjälle. Se kertoo Suomen jokaisen kunnan ja hyvinvointialueen sydänturvallisuuden tason ja tarjoaa konkreettisia ohjeita sydänturvallisuuden parantamiseksi.