Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydämen vajaatoiminta / ​Laaturekisteri osoittaa hoidon puutteet

​Laaturekisteri osoittaa hoidon puutteet

Hoitosuositusten mukaisen hoidon toteutuminen vaikuttaa merkittävästi ennusteeseen sydämen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla, selvittää laaturekisteriin perustuva tanskalaistutkimus.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 2.1.2019
Päivitetty 25.3.2020
Kuva Anna Kara

Toisin kuin Suomessa, Tanskassa on jo pitkät perinteet kliinisistä laaturekistereistä. Laaturekisteri on tapa kerätä systemaattisesti tietoa eri sairausryhmistä. Tuoreessa European Heart Journal -lehdessä julkaistiin kyseiseen rekisterimateriaaliin perustuva tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, toteutuuko sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden hoito suositusten mukaisesti, ja miten tämä vaikuttaa potilaiden ennusteeseen.

Tietoa kerättiin vuosina 2003–2010 kaikista sydämen vajaatoiminta -diagnoosin saaneista sairaaloissa hoidetuista tanskalaisista, joita oli yhteensä 24 308. Tulosmittareita olivat potilaan pääsy sydämen ultraäänitutkimukseen, suorituskyvyn arviointi, suositusten mukaisen lääkityksen toteutuminen, ohjaaminen liikunnalliseen kuntoutukseen ja sydänkuntoutukseen, johon kuuluu potilaan opastusta ja koulutusta sairaudestaan ja sen hoidosta.

Vuoden seuranta-aikana 4 159 potilasta (17,1%) kuoli. Potilailla, joiden kohdalla vain pieni osa seurattavana olevista mittareista toteutui, oli myös suurin kuolleisuus. Potilasryhmässä, jossa suurin osa tai kaikki mitattavat asiat toteutuivat, oli selvästi vähemmän kuolleisuutta.

Tutkimus vahvistaa aiempaa käsitystämme sydämen vajaatoiminnan hoidosta. Tässä tutkimuksessa osoitettiin, että hoitosuositukset eivät valitettavasti kuitenkaan toteudu tosielämässä toivotulla tavalla, ja seuraukset ovat kohtalokkaat. Laaturekisterien tarkoitus onkin tuoda esiin nämä parannettavat kohdat, jolloin tieto johtaa toimintaan, kuten hoitoketjujen parantamiseen ja parempaan potilasohjaukseen.

Suomessa ei ole vielä käytössä kansallisia laaturekistereitä, joiden avulla voisimme selvittää miten hoitosuositukset toteutuvat maassamme. Tämä puute on nyt onneksi havaittu ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella on käynnistetty pilottihanke kansallisten laaturekisterien perustamiseksi.

Alkuperäinen tutkimus: Nakano A, Vinter N, Egstrup K et al. Association between process performance measures and 1-year mortality among patients with incident heart failure: a Danish nationwide study. European Heart Journal 2019; 5: 28–34.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi