Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terveellinen syöminen / ​Suklaa ei ehkä sittenkään suojaa sydänsairauksilta

​Suklaa ei ehkä sittenkään suojaa sydänsairauksilta

Suklaata on viime vuosina pidetty suoranaisena terveystuotteena, mutta nyt näyttäisi siltä, että vaikutusta on todennäköisesti liioiteltu.

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 30.7.2018
Päivitetty 27.2.2019
Kuva: Tiina Eloranta

Vastikään American Journal of ClinicalNutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 83 000 naista, joita seurattiin 13 vuoden ajan. Suklaata säännöllisesti syövät eivät säästyneet sepelvaltimotaudilta tai aivoverenkiertohäiriöiltä sen todennäköisemmin kuin naiset, jotka söivät suklaata vain harvoin. Suklaata ainakin kolmesti viikossa nauttivat alle 65-vuotiaat sen sijaan saattoivat sairastua jopa hieman todennäköisemmin.

Suklaan terveysvaikutuksista kertovien tutkimusten tulokset ovat olleet varsin ristiriitaisia, johtuen todennäköisesti tutkittujen suklaatuotteiden eroista. Yleensä ihmiset syövät maitosuklaata, kun taas varsinaiset terveyshyödyt on liitetty lähinnä paljon flavonoideja sisältävään tummaan suklaaseen. Kauppojen tavallisissa suklaissa flavonoideja on yleensä niukalti, koska tuotteesta on haluttu jalostaa makeampaa. Paljon energiaa sisältävä suklaa voi helposti myös lihottaa, mikä puolestaan altistaa sydänsairauksille.

Tutkimuksesta uutisoi uutispalvelu Duodecim.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi