Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Rasvan laatu reilaan – enemmän pehmeää, vähemmän kovaa

Rasvan laatu reilaan – enemmän pehmeää, vähemmän kovaa

Hyvät, pehmeät rasvat hellivät verisuonia ja sydäntä. Samalla ne auttavat huolehtimaan aivojen ja mielen hyvinvoinnista. Näillä vinkeillä saat hiottua ruokavaliosi rasvan laadun pehmeämmäksi. Helppona apuvälineenä toimii Sydänmerkki. Se auttaa löytämään hyvät vaihtoehdot kauppareissulla ja Sydänmerkki-resepteillä loihdit terveellisiä makuelämyksiä ruokapöytään.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 19.1.2023
Päivitetty 31.1.2023
Kuva: GettyImages

Näkyvät rasvat pehmeiksi

  1. Valitse leivälle pehmeää rasvaa runsaasti sisältävä margariini tai kasvirasvalevite. Myös kasvipohjaiset tahnat ja hummukset sisältävät pehmeää rasvaa. Voin ja voipohjaiset levitteet voi nostaa pöytään erityisissä juhlatilanteissa.
  2. Mausta salaatti öljypohjaisella salaatinkastikkeella tai öljyllä. Kaupan hyllyiltä löytyy myös monen makuisia valmiiksi maustettuja öljyjä.
  3. Käytä leivontaan ja paistamiseen pullomargariinia, rasiamargariinia tai öljyä.

Piilorasvat pehmeiksi

  1. Vaihda maitorasvaa sisältävät tuotteet vähärasvaisiksi tai kasvipohjaisiksi. Nauti esimerkiksi maito ja piimä rasvattomana, jogurtit vähärasvaisina tai kaura- ja soijaversioina, juusto vähärasvaisena, ja käytä kaurakermaa ruoanvalmistukseen.
  2. Syö useammin kasvisruokia. Valitse pääruoaksi linssejä, papuja, soijarouhetta, tofua tai muita kasviproteiinituotteita. Osan lihastakin voi korvata niillä, jos haluaa aloittaa kokeilun pikkuhiljaa.
  3. Ripottele salaattiin tai syö välipalalla pähkinöitä, manteleita tai siemeniä. Valitse naturell-vaihtoehtoja ilman suolalisää ja sokeripäällystettä.

Mistä tunnistaa hyvän rasvan laadun?

Tiedot tuotteen rasvan laadusta löytyvät ruokapakkauksen ravintosisältöluettelosta.

  • Jos tyydyttyneen rasvan osuus on alle 1/3 koko rasvan määrästä, rasvan laatu on hyvä.
  • Jos tuotteessa on Sydänmerkki, se on rasvankin suhteen kelpo valinta.

Lue myös:

Rasvan laatu ratkaisee

Sydänystävällinen ruuanvalmistus

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi