Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Palveluita sairastuneelle / Influenssa kuriin – 65-vuotiaat rokotetutkimukseen

Influenssa kuriin – 65-vuotiaat rokotetutkimukseen

Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä. Tänä syksynä THL kutsuu 34 000 yli 65-vuotiasta influenssarokotetutkimukseen.

Marja Kytömäki
Julkaistu 8.11.2019

Influenssa aiheuttaa hengitystie-epidemioita esiintyy joka talvi. Suomessa kausi-influenssaepidemia ajoittuu yleensä marraskuun ja huhtikuun väliseen aikaan. Huippukausi on yleensä helmi–maaliskuussa. Käsien pesu on tehokas ehkäisykeino.

Influenssa tarttuu toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten päiväkodeissa, kouluissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa julkisissa tiloissa.

Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireenmukainen hoito. Influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta. Paras teho saadaan, jos lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista.Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla.

Riskiryhmille maksuton rokotus

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.Kaikki 65 vuotta täyttäneet kuuluvat tähän ryhmään, samoin kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen ikäiset lapset, raskaana olevat naiset,sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

THL kutsuu 65 vuotta täyttäneitä influenssarokotetutkimukseen loppuvuoden aikana. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin ja valikoitujen terveyskeskusten kanssa.

Tutkimuksessa arvioidaan uuden tutkimusvalmisteen, korkea-annoksisen influenssarokotteen, tehokkuutta ikääntyneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako tämä rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote.

Lue myös: Influenssarokote voi suojata tänä talvena paremmin

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi