Lisää liikuntaa – parempaa valtimoterveyttä
Loppuvuodesta 2022 julkaistujen Move! -mittausten tulokset paljastivat karun tilanteen suomalaislasten fyysisestä kunnosta. Voiko tämän perusteella ennustaa sydänsairastavuutta tulevaisuudessa?
Move! -mittauksiin osallistui noin 107 000 peruskoulun 5. ja 8. luokkien oppilasta. Mittauksissa tutkittiin kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta ja motorisia taitoja. Suuri aineisto kattaa koko Suomen.
Tulosten perusteella 40 prosenttia lapsista ja nuorista on niin huonossa kunnossa, että tämä vaikeuttaa arjessa jaksamista. Erityisen huolestuttavia tulokset ovat siksikin, ettei kyse ole yksittäisen vuoden havainnoista, vaan suuntaus on ollut sama jo vuodesta 2016 lähtien.
Tulokset herättävät huolta nykypäivän lasten sydänsairastavuudesta aikuisiässä. Tiedetään, että valtimokovettumatauti eli ateroskleroosi alkaa kehittyä pikkuhiljaa jo nuoruudesta pitäen. Pitkälle edetessään sen seuraus on sepelvaltimotauti.
Hyvä fyysinen kunto ennustaa parempaa valtimoterveyttä
Juuri julkaistussa ruotsalaisessa 40 vuoden seurantatutkimuksessa selvitettiin nuoruuden fyysisen kunnon yhteyksiä valtimotautiin. Tutkimukseen osallistui lähes 800 miestä. Heidän kestävyys- ja lihaskuntonsa oli mitattu noin 18 vuoden iässä. Samoille tutkittaville tehtiin kaulavaltimoiden tutkimus noin 60 vuoden iässä. Näistä edelleen oireettomista miehistä 62 prosentilla löytyi merkkejä valtimotaudista. Luku ei sinänsä ole yllättävä, sillä ikääntyminen on voimakkain valtimotaudin vaaratekijä.
Heillä, joilla oli ollut nuorena hyvä fyysinen suorituskyky, oli merkittävästi vähemmän valtimomuutoksia verrattuna heikoimmin rasituskokeessa suoriutuneisiin. Heillä oli myös korkeampi ”hyvä” HDL-kolesteroli, ja he harrastivat edelleen enemmän liikuntaa. Nuoruuden lihasvoiman tuloksilla ei ollut vastaavia yhteyksiä.
Todennäköisesti liikuntaa nuoruudessa paljon harrastaneet säilyttivät liikunnallisen elämäntavan myös myöhemmin, ja tulokset selittyvät monilla tekijöillä kuten paremmilla kolesteroliarvoilla, painonhallinnalla tai verenpaineella. Liikunnalla on kuitenkin paljon myös itsenäisiä vaikutuksia suoraan valtimoiden toimintaan, ehkäisten siten valtimoiden sairastumista.
Lasten elämään pitää saada lisää liikettä.
Lue myös Neuvokas perhe -artikkelin vinkit: Aina ei ole aikaa lähteä ulos liikkumaan. Kotonakin voi liikkua ja pitää hauskaa!
Sydänmerkin ohjeista löydät sydänystävällisiä ruokaohjeita myös lapsiperheen arkeen.