Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehdistötiedote / Rantakuntoon vai kehopuhe kuntoon? – Näin tuet lapsen kehotyytyväisyyttä kesällä

Rantakuntoon vai kehopuhe kuntoon? – Näin tuet lapsen kehotyytyväisyyttä kesällä

Jokakesäisten ulkonäköpaineiden keskellä on tärkeää pysähtyä huomaamaan ympärillämme olevat pienet silmät ja korvat, jotka omaksuvat ajatuksiamme ja arvomaailmaamme. Miten olla altistamatta lasta aikuisten kehotyytymättömyydelle? Lapsilla on oikeus kasvaa omanlaisikseen rauhassa ja oppia että kaikki kehot ovat yhtä arvokkaita.

Lämpimien kesäsäiden myötä vaatetuksen vähentyessä huokailut peilin edessä lisääntyvät. Oman kehon arvostamiseen ei kannusta kesäinen laihdutusviestintä: Otsikot huutavat bikinikauden alkua ja rantakuntoon pääsemistä. Jokakesäisten ulkonäköpaineiden keskellä on tärkeää pysähtyä huomaamaan ympärillämme olevat pienet silmät ja korvat, jotka omaksuvat ajatuksiamme ja arvomaailmaamme. Miten olla altistamatta lasta aikuisten kehotyytymättömyydelle? Lapsilla on oikeus kasvaa omanlaisikseen rauhassa ja oppia että kaikki kehot ovat yhtä arvokkaita.

Aikuisen mallilla on merkitystä

Lapset ja nuoret, joiden keho ja mieli vasta kehittyvät, ovat erityisen alttiita kasvuympäristön vaikutuksille – niin kasvotusten kuin ruutujen välityksellä. Vanhemmat ja lapsen kasvuympäristön muut aikuiset ovat tässä ajatteluamme hallitsevassa kuva- ja selfiemaailmassa paljon vartijoina; miten tukea lapsen kehotyytyväisyyttä ja viestiä, että kaikenlaiset kehot ovat yhtä arvokkaita?

  • Aikuisten oman painonhallinnan näkökulma tai laihdutus eivät kuulu lapsen maailmaan. Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe-perhekyselyissä suurin osa (60%) vanhemmista arvioi lapsensa olevan erittäin tyytyväinen kehoonsa. Sen sijaan vanhempien tyytyväisyys omaan kehoonsa oli selvästi vähäisempää, vain vajaa kymmenes (8%) vastaajista oli erittäin tyytyväisiä kehoonsa. Todella tärkeää onkin vanhempana pysähtyä tunnistamaan, miten itse puhuu omasta liikkumisestaan, syömisestään ja kehostaan. Jos huomaa oman puheensa olevan negatiivista, on seuraava askel muuttaa puhettaan hiljalleen myötätuntoisemmaksi ja armollisemmaksi, kertoo kehittämispäällikkö Terhi Koivumäki Suomen Sydänliitosta.

Lapsen kodin ja perheen lisäksi lasten kehotyytyväisyyttä tukemaan tarvitaan kaikkia aikuisia. Moni lapsi kokee syrjintää kokonsa vuoksi ja kohtaa paitsi ikätovereiden kiusaa, myös aikuisten satuttavia katseita ja kommentteja. Me kaikki voimme olla muuttamassa lasten maailmaa siihen suuntaan, että kaikki kehot nähdään yhtä arvokkaina.

  • Meidän jokaisen tehtävänä on kasvattaa lasta arvostamaan itseään juuri sellaisena kuin on, omanlaisenaan oikeanlaisena. Lapsen myönteisen kehonkuvan tukeminen vahvistaa myös terveen itsetunnon kehitystä ja opettaa auttaa pitämän huolta omasta hyvinvoinnistaan, Koivumäki jatkaa.

Kasvata lapsen kehotyytyväisyyttä ja vaali tervettä kehosuhdetta

Lapset ovat taitavia aistimaan aikuisten ajatuksia ja arvomaailmaa. Siksi hyväksyvä ja arvostava katse, teot ja sanat ovat erittäin tärkeitä lasten kanssa toimiessa. Kehujen ja kannustamisen avulla lapsi oppii parhaiten. Minä olen tärkeä ja minun kehoni on hieno sekä osaava. Tämän pitäisi välittyä lapselle aikuisten puheesta ja rakastavasta katseesta.

  • Kehu ja kannustus on jokaisen lapsen oikeus. Vanhempien ja kaikkien lasten kanssa toimivien aikuisten pitää tiedostaa miten paljon merkitystä lapselle on aikuisten sanoilla ja hyväksyvällä katseella. Kerro lapselle päivittäin, kuinka ihana hän on. Ja kiinnitä lapsen huomio kehon toiminnallisuuteen ulkonäön sijaan, muistuttaa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto Neuvokas Perheestä.

6 vinkkiä miten tukea lapsen kehotyytyväisyyttä

  • Suhtaudu positiivisesti omaan kehoosi. Älä puhu lapsen kuullen omasta, lapsen tai muiden painosta ja ulkonäöstä. Karsi laihdutuspuhe. Nauti keveistä vaatteista ja kesästä.
  • Keskity kehon toiminnallisuuteen ulkonäön sijaan. Mitä kaikkea keho pystyy tekemään? Mitä uusia taitoja olet oppinut viime aikoina? Montako kertaa olet nauranut tänään?
  • Keskustele lapsen kanssa visuaalisesta maailmasta. Videot ja kuvat eivät ole aina totta. Suuri osa kuvista on digitaalisesti käsiteltyjä. Auta lasta huomaamaan kauneutta ympäristössä ja luonnossa, tässä hetkessä.
  • Opetelkaa pysähtymään ja tunnistamaan kehon tuntemuksia ja ajatuksia kehoon liittyen. Lapsen kanssa voi tehdä läsnäolo- ja rentoutumisharjoituksia. Ruokapöydässä voi ohjata kysymään, miltä vatsassa nyt tuntuu?
  • Ruoka ja liikunta ovat ilon ja hyvän mielen asioita. Eivät rangaistuksen, palkitsemisen tai suorittamisen välineitä.
  • Jokainen on ihana sellaisena kuin on, omanlaisenaan oikeanlainen.

Lue lisää aiheesta Neuvokas perheen kehotyytyväisyys-sivuilta: https://neuvokasperhe.fi/keho/…

Voit tutustua myös muihin keho-teemoihin Neuvokas perheen sivuilta: https://neuvokasperhe.fi/keho/

 

Yhteishenkilöt:

Anne Kuusisto
Lapsiperheasiantuntija, Neuvokas perhe & Sydänliitto

anne.kuusisto@sydanliitto.fi 040-5914222

Terhi Koivumäki
Kehittämispäällikkö, Sydänliitto

terhi.koivumaki@sydanliitto.fi 050-5737525

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi