Statiinihoitoon kannattaa sitoutua
Lääkehoitoon sitoutuminen parantaa merkittävästi sydäninfarktipotilaiden ennustetta. Tutkimuksen mukaan infarktin jälkeen määrätyn kolesterolilääkkeen käytön lopettaminen lisäsi selvästi potilaiden kuolemia.
Hyvä lääkehoito vaikuttaa sydäninfarktipotilaiden pitkäaikaisennusteeseen. Lääkehoitoihin kuuluu muun muassa kolesterolilääke statiini. Potilaiden sitoutuvat lääkehoitoon kuitenkin vain välttävästi. Aiemmissa tutkimuksissa jopa 5–20 prosenttia infarktipotilaista ei käyttänyt heille määrättyjä lääkkeitä lainkaan ja 20–50 prosenttia söi lääkkeitään vain epäsäännöllisesti tai lopetti ne ensimmäisen seurantavuoden aikana.
Statiinihoito laskee kuolleisuutta
Jaakko Allonen selvitti Helsingin yliopistossa sydäninfarktipotilaiden lääkkeiden käyttöä ja sen vaikutusta potilaiden kuolleisuuteen. Tutkimuksessa selvisi, että vaikka 95 prosentille sydäninfarktipotilaista kirjoitettiin sairaalasta kotiutuessa statiiniresepti, vain vähän yli 60 prosenttia potilaista käytti statiinia säännöllisesti. Vajaa 5 prosenttia ei käyttänyt statiinia lainkaan ja yli 30 prosenttia käytti lääkitystä vain epäsäännöllisesti.
Huomionarvoista Allosen tutkimuksessa on, että statiinia käyttämättömien potilaiden kuolleisuus oli tutkittavana ajanjaksona kolminkertainen verrattuna säännöllisesti statiinia käyttäviin.
Säännöllisesti statiinia käyttävien kuolleisuus oli tutkimuksen tulosten mukaan 4,9 prosenttia, kun potilailla, jotka eivät käyttäneet statiinia, se oli 14,9 prosenttia, Allonen kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.
Helsingin yliopisto. Jaakko Allosen väitöskirja: Therapeutic factors contributing to the long-term survival of acute coronary syndrome patients
Statiinihoito:
Statiinit ovat tärkein kolesterolilääkkeiden ryhmä. Ne estävät soluja valmistamasta kolesterolia (kolesterolisynteesiä), jolloin solut ottavat enemmän kolesterolia pois verenkierrosta. Tällöin erityisesti haitallisen LDL-kolesterolin määrä veressä laskee. Tavoitearvo määräytyy sairastumisen riskin mukaan. Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan artikkeli: Kolesterolilääkkeillä (lipidilääkkeet) hoidetaan rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.
Satu Kytömäen haastattelu: Lääkehoito onnistuu yhteistyöllä