Siirry sisältöön

Hoitamaton uniapnea varastaa elämän

Tämän artikkelin on tuottanut Remote Analysis Oy.

Riitta Rautakoura
Julkaistu 28.1.2015
Päivitetty 29.3.2019
Miikka Peltomaa

Aamupäänsärky vaivaa, suuta kuivaa, herääminen on tahmeaa. Yöllä on tullut nukuttua levottomasti ja juostua WC:ssä. Olo on saamaton. Vaivaakohan eturauhanen? Painoakin on kertynyt ja vaimo valittaa kuorsauksesta.

“Uniapneapotilas kuvittelee usein potevansa eturauhasvaivoja. Koska uni on katkonaista ja levotonta, sydän hakkaa ja munuaiset tuottavat virtsaa, vessassa joutuu käymään pitkin yötä”, erikoislääkäri Miikka Peltomaa toteaa.

Uniapnea on sekä miesten että naisten tauti ja rasittaa hoitamattomana myös sydäntä. Unen heikko laatu varastaa Peltomaan mukaan elämän parhaat hetket. Se voi myös aiheuttaa työkyvyttömyyttä. Kun oikea hoito löytyy, kirkastuu elämä jälleen tahmeasta valoisaksi.

Joillekin diagnoosi tulee Peltomaan mukaan täytenä yllätyksenä. Valtaosa kuorsaa ja monet ovat väsyneitä, mutta osa potilaista ei ole havainnut oireita. Kun oireita ei itse havaitse, voi ihmetyttää, miksi hoitoa tarvittaisiin.

“Hoito on kuitenkin sijoitus tulevaisuuteen. Vaikka potilas ei tuntisi itseään sairaaksi, erilaiset oireet ja liitännäissairaudet ilmaantuvat ajan myötä. Siinä vaiheessa ollaan jo myöhässä”, Miikka Peltomaa varoittaa.

Vaarallinen kansantauti

Uniapnea on kansantauti, jonka arvioidaan löytyvän joka viidenneltä. Se voi olla periytyvää esimerkiksi ylipainon tai ahtaan kurkunpään takia.

Uniapnea voidaan luokitella lieväksi, jossa on vähemmän hengityskatkoksia (5–15 tunnissa), keskivaikeaksi (16–30 hengityskatkosta tunnissa) tai vaikeaksi (yli 30 katkosta tunnissa).

Hengityskatkoksen pituudella on myös merkitystä uniapnean vaikeusasteen luokittelussa. Pituus vaikuttaa happipitoisuuden laskuun, millä on turmiollinen vaikutus sydämen verisuonien sisäseinämiin. Sama prosessi vaikuttaa myös diabeteksen ja verenpainetaudin syntyyn. Uniapnea uhkaa siis sydänterveyttä monelta taholta.

Tauti ruokkii painonnousua, mikä taas aiheuttaa rasvan kertymistä ja ahtautta nieluun. Rasva-aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia ja laihtuminen vaikeutuu.

“Uniapnean aiheuttama väsymystila muuttuu ruokahaluksi. Väsymyksestä ja syöpöttelyhimosta seuraa noidankehä, jolloin paino kasvaa ja uniapnea pahenee. Väsymys jarruttaa myös liikkumista”, Miikka Peltomaa sanoo.

Lievän uniapnean hoidoksi voi riittää laihdutus. Keskivaikeassa tai vaikeassa uniapneassa käytetään hoitokeinona ylipainehengitys- eli CPAP-hoitoa. Siinä käytetään nukkuessa maskia, joka helpottaa hengitystä ja poistaa katkokset. Joillekin uniapneaa sairastaville voi olla apua uniapneakiskosta tai leikkaushoidoista.

Sydänterveys ja diabetes liittyvät uniapneaan

“Oikea diagnosointi ja hoito ovat tärkeitä, sillä uniapneaan liittyy elämänlaadun heikkenemisen lisäksi monia vakavia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit. Joskus tauti diagnosoidaan jopa masennukseksi ja aloitetaan turhaan väärä lääkitys”, Peltomaa kuvailee.

Uniapnealle tyypilliset hengityskatkokset on aina tutkittava, sillä tutkimus ja hoito voivat tuoda reilusti lisää elinvuosia.

“Uniapnean hoidossa olen lääkärinä erityisesti sydänterveyden asialla. Kyseessä on mitä merkittävimmässä määrin sydämen ja verenkiertoelimistön itsenäinen riskitekijä. Uniapnea voi aiheuttaa sekä tyypin 2 diabeteksen että verenpainetaudin, joten sen hoito ennaltaehkäisee myös muita kansantauteja”, Peltomaa sanoo.

Noin 60 prosentilla uniapneaa sairastavista verenpainetauti on jo olemassa kun diagnoosi tehdään. Jopa 90 prosentilla hoitoresistenttiä verenpainetautia sairastavista ja joka toisella tyypin 2 diabeetikolla on Peltomaan mukaan uniapneatauti taustalla. Myös näiden tautien hoito helpottuu, kun uniapneaa aletaan hoitaa oikealla tavalla.

“Kaikki tyypin 2 diabeetikot pitäisi seuloa uniapneaa ajatellen, jotta hoitotasapaino saataisiin kuntoon”, Peltomaa muistuttaa.

Unisalkku edistää uniapnean löytymistä

Miikka Peltomaa on tyytyväinen unisalkusta, joka on nykyisin monien terveyskeskus- ja työterveyslääkärien käytettävissä uniapnean toteamiseksi.

“Ennen potilas jouduttiin lähettämään vaikkapa Inarista Rovaniemelle keskussairaalaan tutkimuksiin uniapneaepäilyn vuoksi. Tutkimusjonot olivat pitkiä ja usein tutkimus tehtiin sairaalaosastolla, jossa potilas nukkuu muutenkin huonosti ja valvoo. Silloin hengityskatkoksia ei välttämättä havaita”, Peltomaa kuvailee. Nyt Inarin terveyskeskuksessa voidaan tehdä korkealaatuinen unitutkimus nopeasti ja edullisesti paikanpäällä ja ohjata todetut uniapneapotilaat keskussairaalaan valmiin diagnoosin kera.

Unisalkussa on pieni tutkimuslaite, joka mittaa hengityksen ilmavirtausta, happipitoisuutta ja rintakehän hengitysliikettä. Laite kiinnitetään vyöllä rinnan alle. Potilas saa näin nukkua kotonaan mittauksen ajan ja tulos on luotettava.

Laitteen muistikortti tallentaa tiedot ja kortti lähtee nimettömänä tiedostona lausuttavaksi erikoislääkärille. Lausunto palautuu muutamassa päivässä terveyskeskuslääkärille.

“Näin säästetään usein kuukausia potilaan odotusaikaa sekä runsaasti kunnan rahoja. Etäanalyysi maksaa kunnalle vain noin 100 euroa, kun sairaalatutkimus maksaisi noin 1000–2000 euroa. Tutkimustapa on luotettava, laadukas ja kustannustehokas”, Peltomaa hehkuttaa.

Etäanalyysin tekniikan mahdollistaa Remote Analysis Oy, joka antaa palvelujensa kautta lausuntoja noin 200 perusterveydenhuollon yksikköön Suomessa.

Etäanalyysin avulla pystytään mittaamaan luotettavammin myös verenpainetta, joka liittyy usein uniapneaan. Yksittäinen päivällä mitattu verenpaineen mittausarvo ei kerro aina totuutta. Etäanalyysin avulla saadaan verenpaineen vuorokausirekisteröinnillä mitattua myös yöarvot, jotka voivat olla Peltomaan mukaan korkeat uniapneapotilaalla. Verenpaineen vuorokausirekisteröinti on tärkeä tutkimus niin verenpainetautia epäiltäessä kuin jo hoidossa olevan verenpainetaudin hoitotasapainoa arvioitaessa.

Miikka Peltomaa analysoi unirekisteröintejä vuosittain noin 1 500 ja yhteensä niitä on kertynyt jo noin 6 500.

Lisätietoa:
Remote Analysis Oy

Aino Korvalääkärikeskus

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset