Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Lasten vireystilan säätely ennen nukkumaan menoa

Lasten vireystilan säätely ennen nukkumaan menoa

Arjen sujumisen kannalta on tärkeää ylläpitää tilanteeseen sopivaa vireystilaa. Iltaisin lapsia auttaa rauhoittumaan unille iltarutiinien lisäksi vireystilaa laskevat toiminnot.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen ja viestinnän asiantuntija
Julkaistu 19.10.2023

Ympäristön virikkeiden vähentäminen ja muokkaus iltaisin. Himmennä valoja ja hiljennä ääniä jo ennen iltatoimille ryhtymistä. Lapsi hyötyy myös virikkeiden poistosta (esimerkiksi lelut tai auki oleva televisio) näköpiiristä. Jo alkuillasta kannattaa miettiä myös ruutujen sisältöä, eiväthän ne aktivoi lasta?

Lelu, jota voi näperrellä illalla. Lapselle voi sanoa vaikkapa, että lelu tarvitsee lapsen huolenpitoa ja lapsi tarvitsee vastavuoroisesti lelua rauhoittumiseen. Tällainen vuorovaikutus­suhde lisää lelun merkitystä lapselle.

Majaan kömpiminen, hiljainen oma ahdas tila tai ahtautuminen esimerkiksi sohvatyynyjen väliin. Löytyisikö lapsen käyttöön makuupussi tai säkkituoli, johon voi hakeutua rauhoittumaan. Lapsi alkaa itsekin tunnistamaan tarvetta vireystilan laskemiselle ja osaa hakeutua tarvittaessa omaan piilopaikkaan, jossa saa rauhoittua.

Kainaloon käpertyminen ja silittely tai hieronta. Kaikki lapset eivät välitä halauk­sesta, mutta voivat rauhoittua silittelystä tai viereen käpertymisestä. Isommankin lapsen jalkojen tai hartioiden hieronta rentouttaa ja lisää myös läheisyyttä. Lapset nauttivat myös, kun heidän selkäänsä piirtelee sormin.

Iltasatu painavan peiton tai tyynyn alla valmistaa unille. Monia lapsia painopeiton antama kehon syvätuntemus rauhoittaa. Myös esimerkiksi kauratyyny jalkojen päällä tai pehmolelu vatsan päällä voi auttaa. Kiinnitä huomiota myös iltasadun sisältöön. Onhan se enemmän rauhoittava kuin aktivoiva.

Lue myös: Hyvä uni rakennetaan päivällä -juttu

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi