Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Työpäivän aikainen palautuminen tukee työvirettä

Työpäivän aikainen palautuminen tukee työvirettä

Palautuminen on kehon ja mielen elpymistä. Onnistunut palautuminen jo työpäivän aikana ehkäisee stressin ja kuormituksen kasaantumista.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 23.4.2024

Viime vuosien aikana työikäisten kuormittuneisuus ja arjessa jaksaminen ovat nousseet yhä enemmän esille. Jopa puolet työntekijöistä kokee olevansa väsyneitä ja erityisesti työn henkisen kuormittavuuden koetaan lisääntyneen. Siksi palautumiseen, joka on hyvinvoinnin edellytys, tulisi kiinnittää enemmän huomiota myös työpäivän aikana.

Työpäivä täysillä ja ilta sohvalla palautuen?

Kuormitusta aiheuttavat monet eri tekijät sekä työssä että vapaa-ajalla. Kuormitus tuntuu kehossa ja mielessä, ja se vaikuttaa myös tunteisiimme ja käyttäytymiseemme. Siksi itseä kuormittavat tilanteet on hyvä tunnistaa ja pyrkiä tasaamaan tilanne palautumishetkillä.

On harhaluulo, että palautuminen on yhtä kuin sohvalla makoilu vapaa-ajalla. Voi se olla sitäkin, mutta onnistunut palautuminen edellyttää myös aktiivisia toimia, jo työpäivän aikana. Sille on varattava aikaa ja tehtävä tietoisia valintoja.

Aktiivinen palautuminen on kehon ja mielen huoltamista. Sen avulla voi säädellä vauhtia ja vireyttä. Jos palautumiselle ei anna mahdollisuutta työpäivän aikana, se kostautuu helposti vapaa-ajalla ja etenkin nukkumisessa. Harvalla kun palautuminen onnistuu ikään kuin itsestään. Sen eteen on tehtävä aktiivisia, tietoisia valintoja. Tulet huomaamaan vaikutukset!

Palaudutko stressistä?

 

Palautuminen työaikana

Jos pystyt itse vaikuttamaan työpäiväsi rytmittämiseen, aikatauluta itsellesi muutama lyhyt tauko ja laita niitä varten hälytys, jos niillä on muuten taipumus unohtua. Opettele rauhoittamaan kehosi ja mielesi itsellesi sopivilla keinoilla. Ne löytyvät kokeilemalla.

Jos työ on pääosin paikoillaan pysymistä, aktiivinen tauko on paikallaan. Se voi olla vaikkapa taukojumppa tai lyhyt kävely. Jos taas työ on fyysisesti raskasta, tauoilla on viisasta rauhoittaa elimistöä ja laskea sykettä. Auttaisiko tässä sinua rauhallinen venyttely tai rentoutus-, hengitys- tai mindfullnes-harjoitus?

Tauon yhtenä tehtävänä on siirtää ajatukset pois työasioista. Toisilla se onnistuu helpoimmin keskustelulla työkavereiden kanssa, toisilla taas kuuntelemalla musiikkia. Huumori toimii aina, kuten myös hetki luonnossa. Mikä tuo sinulle iloa ja muuta ajateltavaa?

Rauhoittumisen taito yhä tärkeämpää

Palautuminen vapaa-ajalla

Alkaako työajan jälkeen suorittaminen toisessa vuorossa? Tiukkaa aikataulutusta lasten tai omien harrastusten vuoksi? Varaa aikaa itsellesi mieluisille asioille ja kokeile myös jotain uutta tekemistä. Palautumista edesauttaa itselle iloa tuottavat asiat, yhteinen aika läheisten kanssa ja huilaaminen, joutenolo.

Liikunta, terveellinen ruoka ja uni ovat kaikki tärkeitä palautumisen mahdollistajia. Ehkäpä tärkein palautumiskeino on riittävä ja laadukas uni. Toisille nukkuminen ei tuota vaikeuksia, mutta osa meistä on herkkäunisia tai ehkä nukkumista ei tule arvostaneeksi riittävästi. Varaa aikaa unelle ja rakenna hyvä uni jo päivän aikana.

Parempaa unta - vinkkejä arkeen

Liikunta erilaisissa muodoissaan purkaa stressiä ja kuormitusta. Hyvä fyysinen kunto helpottaa palautumista, palautumisprosessi käynnistyy helpommin ja palautuminen on tällöin tehokkaampaa. Stressaavan ja kuormittavan päivän jälkeen palautumista tukevaa liikuntaa voi olla rauhallinen kävely tai venyttely. Jos energiaa riittää, voit suosia kestävyyttä ja lihaskuntoa tukevia liikuntalajeja. Kuuntele kehoasi.

Hyvä kestävyyskunto kevyesti

Ruokavalinnoilla on myös yllättävän paljon vaikutusta jaksamiseen ja vireyteen. Säännöllinen ateriarytmi ja kohtuullinen annoskoko auttavat jo pitkälle. Lautasmalli toimii käytännössä hyvänä keinona löytää sopiva ruokamäärä.

Tietoa ja käytännön vinkit hyvinvointia edistävään syömiseen

 

Pohdi näitä:

  • Millaiset tilanteet tai mitkä tekijät kuormittavat sinua? Voiko niihin vaikuttaa?
  • Mitkä palautumiskeinot toimivat sinulla? Mistä asioista nautit? Kokeile myös uusia palautumiskeinoja.
  • Oletko varannut riittävästi aikaa palautumiselle sekä työpäivän aikana että vapaa-ajalla?
  • Miten palautuminen työaikana on huomioitu työnantajan toimesta? Ehdota sitä tukevia ratkaisuja, kuten palaverien lyhentämistä tunnista 50 minuuttiin, kävelykokouksia ja työtehtävien sopivaa vaihtelua.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi