Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Albert Edelfeltin suvun salaisuus

Albert Edelfeltin suvun salaisuus

Kirjailija Venla Hiidensalon kirja Sinun tähtesi kertoo kansallistaiteilija Albert Edelfeltin ja piika Agatha Nummelinin rakkaussuhteesta.

Tuula Vuolle-Selki
Julkaistu 3.2.2017
Päivitetty 3.5.2019
Kirjailija Venla Hiidensalo. Kuva Otava.

Sukutarinan mukaan Agatha, eli kirjan Ansa, oli ollut Edelfeltin malli, ja tästä rakkaussuhteesta syntyi yksi tai useampi lapsi. Hiidensalo kertoo, miten suvun piirissä oli kerrottu lähes varmana siitä, miten kirjailijan isoisän isä olisi ollut Albert Edelfeltin poika.

Anna Kortelainen on aiemmin kirjoittanut Albert Edelfeltin pariisilaisen rakastajattaren, Virginien, tarinan (Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina. 2002). Virginien olemassaoloa, kuten hänen mahdollisten lastensa kohtaloa, ei kirjoittaja pystynyt todentamaan. Venla Hiidensalon isoisän isä Julius ja tämän äiti Agatha ovat olleet todellisia henkilöitä, mutta oliko Edelfelt kirjan Aarnen isä vai ei? Kirjassa viitataan toistuvasti siihen, miten taiteilija maksoi malleilleen tavallista paremmin halutessaan päästä heistä eroon. Historia on täynnä umpikujia.

Ansan tarina on lyhyt episodi kansallistaiteilijan monenkirjavassa elämässä, jossa naissuhteita riitti. Taiteilijakollegat pelkäsivät kiivaan työtahdin ja sukupuolisen aktiivisuuden olevan terveydelle vaaraksi. Viimeisinä vuosina sydänoireet pahenivat. Edelfelt totesi olevansa maalaamaan kykenemätön sairas mies, jonka sydän ei enää kestä rakastumista. Albert Edelfelt kuoli sydänhalvaukseen 1905.

Hiidensalon kirjaa lukiessani palasin uudelleen Kortelaiseen tutkimukseen. Anna Kortelaisen työläs matka monien arkistojen kautta Edelfeltin salaisuuden löytämiseksi on jo itsessään kiehtovaa. Hiidensalo ratkaisee ongelman fiktion keinoin. Ranskalainen rakastajatar oli ehkä Edelfeltin suuri rakkaus, mutta suomalainen Ansa vain yksi monista naisista, joita kansallistaiteilijalla oli viimeisiin vuosiinsa saakka. Sinun tähtesi on kirja miehestä, jolle rakastuminen oli taiteen teon edellytys. Hiidensalon viittaus Kristus ja Mataleena -maalauksen mallina olleeseen suomalaiseen piikaan on mielenkiintoinen, mutta tuskin ainutlaatuinen niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä taidehistoriassa.

Venla Hiidensalo: Sinun tähtesi. 480 s. Otava

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi