Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / ​Kutsumme kaikki suomalaiset mukaan: bongaa defi ja pelasta ihmishenkiä

​Kutsumme kaikki suomalaiset mukaan: bongaa defi ja pelasta ihmishenkiä

Defi eli sydäniskuri pelastaa ihmishengen, jos sydän on pysähtynyt. Suomessa kansalaiskäyttöön tarkoitettuja laitteita on arviolta 3 000, mutta suurimman osan sijoituspaikkaa ei tiedetä. Sydänliitto ja Yksi elämä -terveystalkoot haluavat paikantaa kaikkien näiden elintärkeiden laitteiden sijainnit. Sydäniskurien pitää olla kansalaisten käytössä, kun avuntarve on suurin. Kuka löytää defin?

Julkaistu 11.10.2017
Päivitetty 7.5.2019

Kun ihmisen sydän pysähtyy, on jokainen minuutti tärkeä. Sydäniskureita löytyy Suomesta jo monesta paikasta. Niitä on esimerkiksi työpaikoilla ja kauppakeskuksissa, mutta tieto niiden olemassaolosta on vain harvoilla. Tähän haetaan nyt muutosta.

Defin voi bongata kuka vain. Sydänliitto ja Yksi elämä käynnistävät Euroopan elvytyspäivänä 16.10. kilpailun innostaakseen suomalaiset bongaamaan sydäniskureita. Sydänliitto tarkistaa löytyykö bongattu defi rekisteristä ja tarvittaessa haastaa sydäniskurin haltijan lisäämään sen rekisteriin. Rekisteri löytyy osoitteesta defi.fi. Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Sydänliitto ryhtyivät kokoamaan laitteita rekisteriin vuonna 2011. Rekisterissä on nyt noin 1 300 laitetta eli arviolta 1 700 laitetta kaipaa löytäjäänsä.

Defi voi pelastaa elämän

Kansalaiskäyttöön tarkoitetut sydäniskurit poikkeavat terveydenhuollon ammattilaisten käyttämistä monin tavoin, mutta ei päätarkoituksessaan. Sydäniskuri antaa voimakkaan sähköimpulssin, jonka tarkoitus on poistaa sydämen pysäyttänyt kammiovärinä. Esimerkiksi kauppakeskuksesta löytyvä sydäniskuri on erittäin helppo käyttää. Sen avulla kuka vain voi antaa apua ihmiselle, jonka sydän on pysähtynyt.

Sydäniskuri on kevyt, ja sen voi ottaa helposti mukaan autettavan luo. Laitteessa on kuvalliset ohjeet, ja se neuvoo suomenkielisin ääniohjein käyttäjää koko elvytystapahtuman ajan. Elvytettävän rintakehälle kiinnitetään kaksi tarramaista lappua, elektrodia. Kun ne ovat paikoillaan, laite tunnistaa itse, tarvitseeko isku antaa. Eli kuka vain voi auttaa, kunhan laite on saatavilla.

Soita 112, painele, iske ja hymyile – olet tehnyt hyvän teon

Euroopan elvytyspäivää (European restart a heart day) vietetään vuosittain 16.10. Päivän tarkoituksena on kannustaa kansalaisia opettelemaan elvytystaidot ja toimimaan sydänpysähdyksen sattuessa. Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. Jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuteissa pysähdyksestä, jopa kolme neljästä selviää. Paineluelvytys ylläpitää verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman rytmihäiriön poistoon tarvitaan defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa. Siksi on tärkeää, että me kaikki tietäisimme, missä laitteita on saatavilla.

Kampanja toteutetaan yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa.

#bongaadefi-kilpailu:

  • Sydäniskureiden bongausaika on 16.–31.10.2017. Kaikkien defibongareiden kesken arvotaan 3 x 2 kpl leffalippuja Finnkinon teatteriin. #bongaadefi-kilpailuun voi osallistua Yksi elämän Facebook-sivulla. Arvonta suoritetaan 1.11.2017.
  • Sydänliitto haastaa tarvittaessa laitteen omistajan lisäämään sen def.fi-rekisteriin.
  • Lämmittelynä voi testata omat tietonsa Tunnetko defin -testillä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi