Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Tutustu 112 Suomi -sovellukseen

Tutustu 112 Suomi -sovellukseen

112 Suomi -sovelluksella on jo lähes kaksi miljoonaa käyttäjää. Moni tietää, että soitettaessa hätäpuhelu sovelluksen kautta, sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Mutta tiesitkö, että sovelluksen Palvelut-välilehdeltä löytyy esimerkiksi neuvonta­numeroita kiireettömiin avuntarpeisiin? 112 Suomi -sovellus paikantaa myös lähimmän sydäniskurin.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 23.1.2024

112 Suomi -sovelluksen käyttöönotto

1. Lataa maksuton 112 Suomi -sovellus puhelimen sovelluskaupastasi (App Gallery, Google Play, App Store). Aseta kuvake näkyvälle paikalle puhelimessasi.

2. Ota sovellus käyttöön syöttämällä siihen puhelin­numerosi ja valitsemalla haluamasi kieli (suomi, ruotsi tai englanti). Saat kaikki ominaisuudet käyttöön antamalla luvan sovelluksen esittämiin kysymyksiin. Kysymyksissä on käyttöjärjestelmäkohtaisia eroja. Näin sovellus on käyttövalmis.

3. Avaa sovellus ja tutustu sen palveluihin. Voit tehdä tämän huoletta, sillä puhelu hätäkeskukseen ei käynnisty sovellusta avattaessa.

 

Näin löydät lähimmän sydäniskurin

1. Sydänpysähdystilanteessa on kyse minuuteista. Harjoittele lähimmän sydäniskurin paikantamista 112 Suomi -sovelluksesta, niin se sujuu hätätilanteessa.

2. Avaa sovelluksen Palvelut-välilehti. Valitse avautuvasta listasta Kiireellinen hätätilanne ja tämän jälkeen Lähin sydäniskuri.

3. Palvelu näyttää kymmenen sinua lähimpänä sijaitsevaa sydäniskuria. Valitse niistä lähin saatavilla oleva sydäniskuri. Avaamalla sen tiedot voit siirtyä puhelimesi karttapalveluun, joka ohjaa reitin sydäniskurin luo.

Toimi näin sydänpysähdystilanteessa

Tunnistat elottomuuden siitä, että autettava ei reagoi eikä hengitä tai ei hengitä normaalisti.

Soita 112. Soita ensimmäisenä hätänumeroon 112. Hätäkeskus neuvoo sinua koko ajan. Aseta puhelin kaiutintoiminnolle, jolloin vapautat kädet elvytykseen.

Aloita paineluelvytys. Painele keskeltä rintaa kovaa ja nopeasti, noin 2 kertaa sekunnissa. Puhalla 30 painelun jälkeen 2 kertaa, jos osaat tekniikan.

Käytä sydäniskuria. Jos lähelläsi on muita, pyydä joku hakemaan sydäniskuri paikalle. Sydän-iskuria osaa ja saa käyttää kuka tahansa.

Tutustu defi.fi-palveluun ja löydä sinua lähinnä oleva sydäniskuri.

Lue myös Mikä on sydäniskuri? -artikkelit.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi