Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Hääpuhe, joka jäi kesken

Hääpuhe, joka jäi kesken

Oli lämmin elokuinen juhlapäivä. Ystävät ja sukulaiset kerääntyivät idylliseen saliin. Oli iloisia ilmeitä, kohtaamisia vuosien jälkeen. Ilmassa suurta onnea ja häivähdys haikeutta.

Pertti Keinänen, varainhankintapäällikkö
Julkaistu 5.9.2023
Päivitetty 26.2.2024
Juha-Pekka Kallion juhlapuhe jäi kesken - onneksi elämä kuitenkin jatkui. Kuva: Joonas Salli

Tue Sydänliiton sydäniskuritoimintaa lahjoituksella

Morsiamen isä, Juha-Pekka Kallio, käveli kohti puhujankoroketta. Hetkeä aiemmin hän oli todistanut tyttärensä vihkimistä avioliittoon Keski-Porin kirkossa. Kaikki oli juuri niin kuin pitikin. Juha-Pekalle hetki oli iloinen, hauska ja vähän jännittäväkin.

Kauhun minuutit

Juha-Pekka aloitti puheensa hauskoissa merkeissä. Hän päätti keventää tunnelmaa hiillostamalla lempeästi vävypoikaansa. Mutta sitten puhe katkesi kuin seinään. Hääväki seurasi järkyttyneenä, kun Juha-Pekka kaatui ja putosi korokkeelta.

– Viimeinen muistikuvani on siitä, kun tömähdin lattiaan, Juha-Pekka kertoo.

Kaikki ymmärsivät heti, että nyt ei kaikki ole hyvin. Häävieraiden joukosta riensi nopeasti auttajat hätiin. Hätänumeroon soitettiin samalla, kun Juha-Pekkaa alettiin elvyttää. Painallukset ja puhallukset vuorottelivat.

Tilanteessa olisi tarvittu sydäniskuria eli defibrillaattoria, jolla sydän olisi saatu iskettyä oikeaan rytmiin, mutta juhlapaikassa ei valitettavasti ollut sellaista. Selviytymisen kannalta kriittiset minuutit kuluivat. Elvyttäjät jatkoivat, mutta yhä Juha-Pekka makasi elottomana lattialla.

Teemme työtä sydäniskureiden määrän ja valtakunnallisen kattavuuden parantamiseksi. Auta lahjoituksella.

Elämä voitti

Ensihoitajat saapuivat viimein ambulanssilla juhlapaikalle mukanaan sydäniskuri.

Vaadittiin peräti kahdeksan sähköiskua, ennen kuin oikea rytmi palautui. Juha-Pekka nostettiin ambulanssiin ja auto ampaisi matkaan. Ambulanssissa Juha-Pekka tajusi, että hengenlähtö oli käynyt hyvin lähellä.

Juha-Pekka tutkittiin huolellisesti sairaalassa. Tapahtuneelle ei kuitenkaan löytynyt selvää syytä.

Sairaalasta kotiutuessa Juha-Pekalla oli turvanaan ihon alle asennettu tahdistin. Laite seuraa koko ajan sydämen rytmiä. Jos uusi sydänpysähdys tulisi, laite osaisi automaattisesti antaa tarvittavan sähköiskun.

Jälkeenpäin Juha-Pekka on kiitollinen saamastaan hyvästä hoidosta ja elvytystaitoisista ystävistään. Niiden turvin hän toipui raskaasta kokemuksesta ja pääsi takaisin työelämään. Sydäniskureiden määrän hän toivoisi lisääntyvän.

Iskureita sydänten turvaksi

Emme voi tietää, kenen seuraavaksi käy niin kuin Juha-Pekan, ja sydän pysähtyy yllättäen. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että sydäniskuri löytyy hädän hetkellä läheltä. Se parantaa merkittävästi selviytymisen mahdollisuutta.

Me Sydänliitossa teemme sitkeästi työtä sydäniskurien määrän ja valtakunnallisen kattavuuden lisäämiseksi. Ylläpidämme ajantasaista rekisteriä sydäniskureista osoitteessa defi.fi. Rekisteristämme laitteiden sijaintitieto välittyy Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -mobiilisovellukseen. Tuethan työtämme – lahjoitustasi tarvitaan suomalaisten sydänten turvaksi.

Lahjoita nyt ja varmista, että sydäniskuri löytyy kun hätä on suurin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi