Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Aktivoi vagushermo – lisää hyvinvointiasi

Aktivoi vagushermo – lisää hyvinvointiasi

Vagushermo on merkittävä kehomme autonomisen hermoston säätelijä. Se alkaa aivorungosta ja kiertää kaikkien terveytemme kannalta tärkeimpien elimien kautta. Aktivoimalla vagushermoa voit edistää terveyttäsi.

Taina Sainio
Julkaistu 29.3.2022

Aktivoi vagushermo näin:

Hengitä!

Yksinkertaiset hengitys- ja rentoutumisharjoitukset aktivoivat vagushermoa. Jo muutama rauhallinen syvä hengitys helpottaa fysiologista stressireaktiota ja aktivoi palautumisen. Kiinnitä huomiosi erityisesti pitkään uloshengitykseen ja sen jälkeiseen pieneen lepotaukoon, joka rentouttaa stressissä jännittyneen pallean.

Halaa ja naura!

Vagushermon palauttava voima aktivoituu sosiaa­lisessa yhteydessä. Turvallinen yhteyden kokemus toiseen ihmiseen. Halaaminen, kosketus ja yhdessä nauraminen laskevat tehokkaasti kehon kierroksia, tuottavat mielihyvää ja edistävät terveyttä.

Hyppää avantoon tai kylmään veteen!

Kylmäaltistuksella tiedetään olevan monenlaisia terveyshyötyjä ja sen on todettu aktivoivan myös vagushermoa. Jokainen avantouimari tunnistaa pulahduksen jälkeisen kehoon leviävän hyvänolon tunteen. Myös kasvojen huuhtelu kylmällä vedellä tai kylmä suihku toimivat samalla tavalla.

Laula!

Laulaminen aktivoi kurkun lihaksia, jotka ovat yhteydessä vagushermoon. Erityisesti suu kiinni hyräileminen on tehokasta vagushermon aktivointia. Laulamisella on muitakin hyvinvointivaikutuksia: mielihyvähormoni oksitosiinin määrä lisääntyy laulaessa. Ja yhdessä laulaminen se vasta palauttavaa ja voimauttavaa onkin!

Nauti luonnosta!

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa kehoa ja mieltä. Luonnossa oleskelun tiedetään tuottavan monia terveysvaikutuksia muun muassa laskevan sykettä ja verenpainetta. Tämä rauhoittuminen aktivoi vagushermon ja ohjaa kehoa palautumiseen ja lepoon.

Lue myös:

Joutilaisuuden taito

Osaatko olla jouten?  Osaatko haahuilla, olla tekemättä varsinaisesti mitään? Osalle ihmisistä tämä on vaikeaa, mutta sitä voi opetella. Hyötyjä on monia.

Arjen tasapainoa teknologian hallinnalla

Elämä pyörii erilaisten ruutujen ympärillä. Taskussa kulkee älypuhelin, kotona viihde tarjotaan tabletin ja tv:n näytöistä ja töissä tapaamiset tapahtuvat verkkopuheluilla. Tuntuu, että teknologia hallitsee ihmistä, eikä ihminen sitä.

Sydänliiton verkkoluento | Sohvaperunasta peruskuntoon – lempeästi liikkuen (Youtube)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi