Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Uni ja stressi / Arjen tasapainoa teknologian hallinnalla

Arjen tasapainoa teknologian hallinnalla

Elämä pyörii erilaisten ruutujen ympärillä. Taskussa kulkee älypuhelin, kotona viihde tarjotaan tabletin ja tv:n näytöistä ja töissä tapaamiset tapahtuvat verkkopuheluilla. Tuntuu, että teknologia hallitsee ihmistä, eikä ihminen sitä.

Antti Ukkonen
Julkaistu 24.3.2022

Välillä on hyvä ottaa tauko ja jättää teknologia vähemmälle.

Pelisäännöt itselle

1. Pidä taukoja tietokoneen ja älypuhelimen käytöstä. Kesken tietokoneen täyteisen työpäivän tee pieni kävely ulkona, pidä kahvitauko, venyttele tai ota tehonokoset ilman kännykän tai tietokoneen läsnäoloa.

2. Älä ota kännykkää sänkyyn tai töissä työpöydälle, vaan jätä puhelin toiselle puolelle huonetta tai kotona toiseen huoneeseen. Näin kännykän käyttö pysyy paremmin hallinnassa.

3. Säädä älypuhelimesi ilmoituksista (iPhonessa ja Androidissa: Asetukset > ilmoitukset) mahdollisimman monen ylimääräisen sovelluksen ilmoitukset pois päältä tai minimiin. Näin valitset itse ajan sovelluksen avaamiselle.

Pelisäännöt koko perheelle

1. Rauhoittakaa tietty aika päivästä internetistä, televisiosta ja peleistä. Käyttäkää se yhdessäoloon, rauhoittumiseen tai yhdessä tekemiseen. Ruutuajan tasapainottaminen auttaa arjen rutiinien hallinnassa.

2. Seuratkaa ruutuaikaohjelmalla (esim. iPhonen oma tai Google Family Link) koko perheen älypuhelimen käyttöä ja keskustelkaa kerran viikossa yhdessä, miltä oma älypuhelimen käyttönne näyttää.

3. Ruutuaika ei ole välttämättä pahasta. Ottakaa ainakin kerran viikossa yhteistä aikaa ja viettäkää se yhdessä ruutujen parissa. Pitäkää esimerkiksi koko perheellä leffa- tai peli-ilta.

Lue myös:

Tiesitkö, että Neuvokas perhe -netti­sivuilta löytyy perheen ruutu­sopuun liittyviä tehtäviä ja tulostettavia materiaaleja, joita kannattaa hyödyntää.

Lapset ovat erilaisia liikkujia: Lapsi singahtelee paikasta toiseen ja takaisin, hyppii ja kiipeilee, roikkuu pää alaspäin sekä ryömii ja kieriskelee maassa. Toinen liikkuu varovaisesti ja harkiten, toimii rauhallisesti ja osallistuu muiden leikkeihin katselemalla.

Ota teknologia avuksi retkeilyyn: 

Vaikka luontoon mennäänkin usein irtautumaan teknologian täyteisestä arjesta, teknologiaa ja älypuhelimia voi myös hyödyntää retkeilyssä. Nappaa Anna Karan retkeilyvinkit talteen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi