Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Ateneumissa modernin muodon äärellä

Ateneumissa modernin muodon äärellä

Jos sää ei ulkona miellytä, Ateneum tarjoaa hämärät huoneet ja mahdollisuuden uppoutua taiteeseen. Alvar Aallon elämästä ja tuotannosta kertova näyttely tuo modernin muodon tähän hetkeen.

Tiina Eloranta
Julkaistu 29.6.2017
Päivitetty 28.5.2018
Alvar Aalto: Nojatuoli 41 "Paimio" (1932). Vitra Design Museum, Weil am Rhein. Kuva: Vitra Design Museum/Jürgen Hans.

Kuten Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -kirjan esipuheessa kirjoittaa, Ateneumilla on aivan erityinen rooli Suomen taiteen historiassa. Rakennuksessa on valmistunut moni ”Ateneumin käynyt” taiteilija, muotoilija ja muotisuunnittelija.

Sitten itse museoon.

Ateneum esittelee vierailleen Suomen taiteen tarina -näyttelyn, johon kannattaa varata aikaa. Jos arkkitehtuuri ja Alvar Aallon (1898–1976) elämä ja tuotanto kiinnostavat, kannattaa kavuta kolmanteen kerrokseen.

Alvar Aalto on kiilannut itsensä kiistatta Suomen kansainvälisesti tunnetuimmaksi arkkitehdiksi ja muotoilijaksi. Hänen arkkitehtipuolisonsa Aino Aallon (1894–1949) työt näkyvät myös näyttelyssä.

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Aaltojen suunnitelmiin ja tuotantoon piirroksista lähtien. Videot ja Armin Linken valokuvat täydentävät kokonaisuutta. Viipurin kaupunginkirjasto, Paimion keuhkoparantola, New Yorkin maailmannäyttely vuoden 1939 paviljonki, Villa Mairea, Maison Louis Carré, arkiset esineet kuten valaistus ja lasiesineet. Aaltojen tuotannon esittely kulkee eteenpäin, sali toisensa jälkeen.

Suomalaisten kirjahyllyissä ja kaapeissa lymyilee Aallon suunnittelema Savoy-vaasi. Nyt näyttelyssä on mahdollisuus seurata, miten maljakko valmistuu. Videolta kylläkin. Myös suositun jakkaran valmistusta voi seurata, niin ikään videolta.

Alvar Aallon muotokieli eli vuorovaikutuksessa ajan kuvataiteilijoiden kanssa. Aallon tuotannon lisäksi näyttely esittelee teoksia hänen läheisiltä taiteilijaystäviltään Alexander Calderilta, Fernand Légeriltä, Hans Arpinilta ja László Moholy-Nagylta.

Näyttelyn tueksi Ateneum on tuottanut Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -julkaisun, joka tarkastelee Artekin näyttelytoimintaa. Julkaisu nostaa esiin myös Aino Marsio-Aallon merkittävä elämäntyö taiteen, designin ja arkkitehtuurin näyttämöillä. Julkaisun on tuottanut intendentti Sointu Fritzen. Julkaisun kirjoittajiin kuuluvat Jochen Eisenbrand, Susanna Pettersson sekä Renja Suominen-Kokkonen.

Alvar Aalto – taide ja moderni muoto Ateneumin taidemuseossa 11.5.–24.9.2017

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi