Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Eläkevalmennus tuo merkitystä elämään

Eläkevalmennus tuo merkitystä elämään

Virpi Viljanen ja Carita Saarinen kouluttautuivat viime keväänä Ikäinstituutin Elämäni eläkevuodet -valmentajiksi. Nyt he ohjaavat Oriveden seudun sydänyhdistyksen valmennusryhmää.

Teksti Saini Suutari, Ikäinstituutti
Julkaistu 16.1.2020
Päivitetty 28.9.2020
Eläkevalmennuksessa innostutaan yhdessäolosta ja liikkeestä ja jaetaan kokemuksia toisten kanssa. Kuva Ikäinstituutti/Sakari Röyskö

Elämäni eläkevuodet -eläkevalmennus haluaa herättää liikkumisen ilo ja mielen hyvinvoinnista huolehtimisen kipinä. Jokainen osallistuja asettaa itselleen tavoitteet ja pienet askeleet hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Ryhmässä tutustutaan erilaisiin tapoihin liikkua ja vahvistaa mielen hyvinvointia sekä jaetaan kokemuksia toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Yhdeksän naisen valmennusporukasta osa on hiljattain jäänyt tai vasta jäämässä eläkkeelle, osa viettänyt jo useamman eläkevuoden.

Keskustelua vertaisten kanssa

Orivedellä kokoontuva ryhmä on puhelias, mistä Virpi Viljanen ja Carita Saarinen iloitsevat. Heidän ei ole tarvinnut keksiä jutun juurta. Aika menee nopeasti kokemuksia jakaen ja vertaisten kanssa keskustellen. Virpi kertoo aluksi pohtineensa, onko tällaiselle eläkevalmennukselle ylipäänsä tarvetta. Vasta omaa valmennusporukkaa ohjatessaan hän on ymmärtänyt sen tarpeellisuuden:

– Ehkä minunkin olisi ollut hyvä käydä tällainen kurssi, kun jäin eläkkeelle, hän toteaa. Virpi koki terveydenhoitajan työnsä merkitykselliseksi. Hän muistelee, että eläkkeelle jäätyä tuntui siltä, ettei elämässä ollut oikein mitään. Myös eräs osallistujista oli lähtenyt mukaan valmennukseen havahduttuaan siihen, ettei kotoa tullut lähdettyä liikkeelle. Carita huomauttaa, että valmennus sopiikin erityisesti sellaisille eläkeläisille, joiden sosiaaliset suhteet ja harrastukset ovat liittyneet vahvasti työhön. Ryhmässä voi saada uusia ystäviä ja löytää itselle mieluisaa tekemistä.

Valmentajana vapaaehtoisesti

Myös Nurmeksessa on käynnissä eläkevalmennusryhmä valmentajapari Maija Tolvasen ja Virpi Siivolan luotsaamana. Heillä on koossa niin ikään puhelias naisporukka. Maija on fysioterapeutti ja Virpi erityisryhmien liikunnanohjaaja, joten heille ryhmän ohjaaminen on luontevaa. Virpi on vielä työelämässä, Maija on jo siirtynyt eläkkeelle. He suunnittelevat yhdessä tapaamisten sisällöt ja sopivat työnjaosta.

Vapaaehtoisena valmentajana toimiminen sopii Maijan mielestä hyvin eläkeläisille. Kun on ennen ollut kahdeksan tuntia päivässä töissä, on mietittävä, millä tunnit sitten eläkkeellä ollessaan täyttää. Valmentajan tehtävä tuo sopivasti haastetta ja antaa säännöllisyyttä ja sisältöä elämään. Valmentajana oppii itsekin paljon ja saa vertaistukea. Lisäksi parin kanssa ohjaaminen on antoisaa.

Entä kenelle Virpi ja Carita suosittelisivat valmentajaksi ryhtymistä?

– Tämä on loistava esimerkiksi eläkkeellä oleville opettajille, jotka ovat tottuneet esiintymään ja ohjaamaan ryhmiä. Tästä saa merkitystä elämään, toteaa Carita. Hän nostaa esiin sen, että eläkeläisissä on paljon voimaa ja virtaa, ja heillä on paljon annettavaa toisille.

Valmentajaparien mielestä oman sydänyhdistyksen sitouttaminen mukaan eläkevalmennustoimintaan on tärkeää. Yhdistys voi tukea osallistujien etsimisessä tai vaikkapa tarjoamalla tiloja valmennusryhmän käyttöön.

Joko omassa sydänyhdistyksessäsi toimii Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmä?

Ikäinstituutti kouluttaa maksutta sydänyhdistyksiin vapaaehtoisia valmentajapareja. Kaksipäiväisessä koulutuksessa syvennytään valmennuksen tavoitteisiin ja valmennusotteeseen sekä perehdytään valmennusteemoihin.

Tule mukaan ja kouluttaudu vertaisvalmentajaksi!

 

Ilmoittautumiset sydanliitto.fi/koulutuskalenteri

Lisätietoja Ikäinstituutti > Eläkevalmennus

Lue myös Saini Suutarin juttu Eläkkeellä on lupa loikoilla

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi