Hyppää sisältöön

Esineet ja tarinat herättävät muistoja

Perinteiset tuotteet kestävät sukupolvien ketjussa ja ylläpitävät muistoja lapsuudesta.

Tiina Eloranta
Julkaistu 21.2.2017
Päivitetty 28.5.2018

Seuraan keräilijöiden innostusta, kun nettikirpputoreille tulee tarjolle vanhoja puisia leikkikaluja tai vaikkapa suomalaisten muotoilijoiden lasitavaraa. Menneen vuosisadan esiteet herättävät muistoja niin minussa kuin näköjään monessa muussakin. Ymmärrän tuon vetovoiman. Voinko unohtaa Koskenlaskija-juuston maun ruisleipäviipaleen päällä tai Reino-tohveleiden ruutukuosin? En ainakaan vielä.

Hangon keksin hymyn muistaa vanhempi sukupolvi. Jotka eivät tuota hymyä muista tai tunne, voivat virkistää muistiaan Juhani Seppovaaran kirjasta Muistojen markkinoilla. Kirja kertoo monen tutun tuotteen tarinan.

Tunnetko Sisu-pastillin tarinan tai HETEKA-rautasänkytehtaan syntyhistorian? Tarinansa saavat kuuluviin myös esimerkiksi Jameksen farkut, Karhu-sukset, Fazerin Sininen -suklaa ja Mäntysuopa. Ja monen moni muu esine ja tuote.

Seppovaaran teksti kulkee rennosti vaikka sisältääkin tuotteiden historiatietoa. Kirjoittajan omat muistot ja kokemukset kyllästävät tekstiä. Kuvitus ansaitsee kiitosta, juuri kuvat herättävät jo hälvenneet muistot.

Lukiessani huomaan, että osa kirjan tiedoista on vanhentunut. Kun tarkistan ilmestymistiedot, huomaan, että kirja ilmestyi ensimmäisen kerran Kustannusosakeyhtiö Otavan julkaisemana vuonna 2004. Tietoja ei näköjään ole päivitetty.

Kokonaisuudessaan kirja on kiinnostava paketti suomalaista tuotehistoriaa, aikamatka vuosikymmenien taakse.

Juhani Seppovaara: Muistojen markkinoilla – Sinivalkoisen arjen klassikot. Otava 2016.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset