Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kuviollinen mieli tarjoaa välineitä luovuuteen

Kuviollinen mieli tarjoaa välineitä luovuuteen

Kuviollinen mieli -kirja esittelee luovuuden ja ideoinnin menetelmiä, jotka palvelevat ketä tahansa, joka haluaa kehittää luovuuttaan.

Marja Kytömäki
Julkaistu 18.10.2019
Päivitetty 21.10.2019
Laura Isoniemen erilaisilla kuviointimenetelmillä toteuttamia T-paitoja. Kuva Eeva Suorlahti.

Laura Isoniemi teki Kuviollinen mieli -kirjan pintasuunnittelun menetelmistä, koska alalta puuttui kunnollinen oppikirja: “Vuosien mittaan kehittämäni yksinkertaiset, innostavat menetelmät löytyvät tästä kirjasta.” Samalla hän onnistui tekemään luovuudesta ja ideointimenetelmistä kirjan, joka avautuu kenelle tahansa luovasta ilmaisusta kiinnostuneelle. Pieteetillä mietittyä kirjaa lukee jopa elämäntaito-oppaana.

Muotoilija ja opettaja Laura Isoniemi tuntee käsillä ajattelemisen taidon. Käsittämisen ja käsillä tekemisen yhteys tulee kirjan myötä selväksi myös lukijalle. Isoniemi jaottelee käsillä ymmärtämisen osatekijät luovuuteen, toimintatapaan ja mielihyvään liittyviin tekijöihin. Hän jäsentää ajatuksiaan kuvioiden avulla hallitsemalla kuvioleikkiä. Konkretia ja abstrakti yhdistyvät.

Leikki on Isoniemen mielestä yksi luovuuden edellytyksistä. Isoniemen kehittämät yksinkertaiset ja innostavat menetelmät ovat hyödyksi myös silloin, kun työskennellään erilaisten oppijoiden kanssa tai kun yhteinen puhekieli puuttuu. Kirja antaa kiehtovan kuvan pintasuunnittelun ja muotoilun maailmasta, mutta avaa myös maallikon silmiä löytämään uusia näkökulmia ja näkemään ilmeistä syvemmälle.

Leikittelevä ote, monialaisuus ja liikkuminen eri taiteen ja tieteen alojen välillä tulee esiin sekä visuaalisestikin näyttävän Kuviollinen mieli -kirjan kuvamaailmasta että harkitusta kirjallisesta esityksestä. ”Käsillä ymmärtäminen, luovuuden rajattomuus, kokemusten jakaminen ja kokemuksellisen oppimisen lähestymistapa ovat minulle tämän kirjan tekemisen tärkeimpiä vaikuttimia”, Isoniemi toteaa.

Kuviollinen mieli -kirjan kansi

Laura Isoniemi, Kuviollinen mieli. Pintasuunnittelun menetelmiä. A? Aalto-yliopisto, 2019.

Lue myös Laura Isoniemen haastattelu Kuvioleikki auttaa luovimaan elämän merellä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi