Hyvä mieli syntyy toisten auttamisesta
Vapaaehtoistyö ja naapuriapu ilahduttavat. Jokaisella on omat syynsä ja tapansa auttaa toisia.
Naapurin Sirpa tekee päivittäin pieniä asioita toisten auttamiseksi. Olen saanut tuoreita pullia kotiovelle, ja joskus aamulla herätessäni on meidänkin pihan lumet luotu. Ikkunasta näen, kun hän kiristää lapsemme kengännauhoja kadulla ja juttelee nuorten kanssa. Nämä pienet asiat saavat aikaan tunteen, että meidän perheemme on tärkeä ja hän välittää meistä. Tällaisina aamuina on minunkin hymyni herkemmässä.
Naapurimme auttaa pyytämättä eikä hän tee siitä numeroa. Tiedän hänen auttavan monia ihmisiä. Se on hänelle tapa elää. Osa autettavista on hänen sukulaisiaan, osa muita tuttavia ja meitä naapureita. Kun kysyn häneltä asiasta, hän toteaa ystävällisesti:
– Saan siitä hyvää mieltä, kun huomaan, että voin auttaa. En halua tuppautua, mutta kyllä paljon on tilanteita, joissa voi olla toiselle pikkuisen avuksi.
Naapurin Sirpa toivoo, että ihmiset olisivat pikkuisen rohkeampia.
– Sillä tavalla, että uskaltaisivat pyytää esimerkiksi naapurilta apua, jos on puute vaikkapa jauhoista tai juttuseurasta. Kun kerran uskaltaa, niin seuraava kerta on jo helpompi. Ja toinenkin uskaltaa kysyä, voisinko minäkin pyytää sinulta apua. Tiivistettynä voisi sanoa, että laitetaan hyvä kiertämään.
Tarpeellisuuden tunne innostaa auttamaan
Keskeinen tapa lisätä omaa hyvää mieltä ja onnellisuuden tunnetta on kokea itsensä tarpeelliseksi ja hyödylliseksi jossakin. Hyvien tekojen tekeminen toisille lisää merkityksellisyyden kokemusta ja vahvistaa omaakin hyvinvointia.
Keskeinen tapa lisätä omaa hyvää mieltä ja onnellisuuden tunnetta on kokea itsensä tarpeelliseksi ja hyödylliseksi jossakin. Hyvien tekojen tekeminen toisille lisää merkityksellisyyden kokemusta ja vahvistaa omaakin hyvinvointia.
On tilanteita, jolloin vahvinkin ihminen tarvitsee apua. Pikkulapsiarjen kaaoksessa tai silloin, kun elämä ravistelee esimerkiksi eron tai sairastumisen vuoksi. Tällaisessa tilanteessa kotiin kannettu makaronilaatikko tai halaus voivat olla ratkaisevan tärkeitä jaksamisen kannalta. Lapsiperheissä hoitoavuksi tarjoutuminen on usein todella arvokas lahja, samoin ikäihmisille auttaminen asioiden hoidossa.
Apua voi olla joskus vaikea pyytää ja ottaa vastaan. Olemme ”pärjääjäkansaa”, mutta apu ja välittäminen tuntuu hyvältä, kun se tehdään sopivalla tavalla, vilpittömästi ja konkreettisissa asioissa auttaen. Helpointa avun vastaanottaminen on silloin, kun kukaan ei kysele liikoja, vaan tekee tekoja ilman turhia selittelyitä.
Jos esimerkiksi rahat ovat vähissä, pienikin apu ruokaan tai perustarpeisiin liittyen voi olla suuri ilo. Itselle turhaksi jäänyt polkupyörä voi esimerkiksi olla lahjoitettuna arvokas toiselle. Samoin pieneksi jääneet vaatteet tai turhaksi käyneet huonekalut. Taloudelliset haasteet koskettavat yllättävän monia ja pieni ele saattaa olla iso.
Pienestä avusta iso ilo
Masi auttaa taloyhtiön vanhempaa väkeä autoihin liittyvissä ongelmissa. Hän katsastaa parin naapurin auton ajallaan ja vaihtaa toisen autoon öljyt. Tyhjentyneeseen akkuunkin löytyy virtaa tarpeen vaatiessa.
Auttamisen halu voi kummuta siitä, että on itse saanut joskus apua. Tai siitä, että tietää toisen kokevan jotain, mitä on itse kokenut aikaisemmin, ja olisi siinä tilanteessa hyötynyt avusta. Jokaisella ihmisellä on omat syynsä ja motiivinsa auttaa tai ilahduttaa toisia. Auttaminen usein maksaa itsensä takaisin, mutta vastapalvelusten odottaminen ei kuulu pyyteettömyyteen.
Hyvä tulee vastaan jossain muodossa ja jonkun taholta, ei aina sieltä, josta sitä odottaa. Suorittamisen aikakautena toisen auttaminen voi olla tervetullutta vastapainoa muulle elämälle.
Vapaaehtoisesti auttamassa
Jos innostut vapaaehtoistoiminnasta, jossa toisten auttaminen on sisällöltään sovittua, voit oppia uutta ja löytää uusia ystäviä ja tuttavia. Vapaaehtoisuus antaa paljon ja moni olisi halukas osallistumaan vapaaehtoistoimintaan, jos vain tietäisi, missä ja miten toiminnan voisi aloittaa.
Toisen auttaminen voi olla kotivierailulla käymistä: esimerkiksi yksinäisen vanhuksen luona käymistä, ääneen lukemista, radion kuuntelemista ja television katselemista yhdessä.
Toimeliaammat auttajat voivat yhdessä tehdä käsitöitä, leipoa tai laittaa ruokaa. Puhelimen välityksellä voi myös auttaa toista, soittaa ja osoittaa välittävänsä toisen tilanteesta. Yksinäisille ihmisille tämäkin on tärkeää. Joku välittää ja kuuntelee minua.
Pienissä asioissa avustaminen voi tuntua myös nuoresta tärkeältä. Ylisukupolvinen yhdessä tekeminen vähenee mutta vanhempien ihmisten kansa yhdessä tekeminen lisää nuoren itsetuntoa. Nuori voi innostua pienistäkin asioista, kuten esimerkiksi auttamaan naapuria koiran ulkoiluttamisessa tai kauppatavaroiden kantamisesta. Monilla paikkakunnilla on esimerkiksi Facebook-ryhmiä, jossa voit ilmoittaa halukkuutensa auttaa.
Monen yhdistyksen kautta voit olla auttamassa esimerkiksi kävely- tai jutteluseurana tai vaikkapa tapahtumien järjestämisessä, omasta innostasi riippuen.
Toisten auttaminen
Tutustu vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin vapaaehtoistyo.fi
Jos toisten auttaminen kiinnostaa, tutustu Sydänliiton erilaisiin vapaaehtoistyön muotoihin sydan.fi > Tule vapaaehtoiseksi