Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mikä vapaaehtoistyössä koukuttaa, Ilona ja Minna kertovat

Mikä vapaaehtoistyössä koukuttaa, Ilona ja Minna kertovat

Vapaaehtoistyö on tärkeä osa Sydänliiton toimintaa. Naisten Kymppi -juoksutapahtumassa vapaaehtoisena pääsee paitsi vaikuttamaan järjestelyiden sujuvuuteen ja onnistumiseen, myös pitämään hauskaa ja tutustumaan uusiin ihmisiin liikunnan merkeissä. Kahden vapaaehtoisemme haastattelun kautta haluamme innostaa myös muita toimintaan.

Janina Tolvanen, viestinnänharjoittelija
Julkaistu 19.11.2019
Päivitetty 14.6.2021
Vuoden 2019 Naisten Kympin alkutunnelmaa. Sydänliitto on osallistunut vapaaehtoisten kanssa tapahtuman taustajoukkoina jo muutamana vuotena, eikä tuleva vuosi ole poikkeus.

Ilona työskentelee sairaanhoitajana. Vapaaehtoistyö on kulkenut Ilonalla pitkään mukana – hän aloitti 15-vuotiaana tanssin ohjaamisen vapaaehtoisena ja osallistui opiskeluaikana erilaisiin vapaaehtoistehtäviin. Sittemmin Ilona on toiminut lastenhoitajana Ensikodin kautta ja kouluttautunut Tunne Rintasi -järjestössä rintasyövän tunnistamiseen. Sydänliiton kautta Ilona on auttanut verenpaineen omaseurannassa. Lista kokemuksista on venynyt jo pitkäksi, mutta Ilonalta löytyy vielä intoa oppia lisää.

Minna työskentelee kirjanpitäjänä ja lähihoitajana, ja myös hänellä on useamman vuoden tausta vapaaehtoistyöstä. Vapaaehtoistyö on tarjonnut Minnalle paljon uutta kokemusta ja vastuuta. Vapaaehtoistapahtumien koordinaattorina Minna on päässyt järjestämään suuriakin tapahtumia. Esimerkiksi Naisten Kympin narikassa Minna koordinoi sujuvasti monen sadan henkilön tavaroiden säilytystä ja auttoi paikan päällä syntyneiden tilanteiden kanssa.

Vapaaehtoiseksi auttamisen halun kautta

Halu auttaa on tuonut molemmat naisista vapaaehtoistoiminnan pariin, ja Ilona naureskelee olevansa kyvytön sanomaan ei auttamiselle.

– Mut saa aika helposti houkuteltua mukaan ja monet ovat naureskelleet, että sanon aina kyllä auttamiselle. Mutta aina kun on lähtenyt mukaan, ei se kaduta koskaan jälkeenpäin. Vapaaehtoistyössä oppii, kun lähtee kokeilemaan uutta ja tykkään haastaa itseäni.

Minna päätyi työskentelemään vapaaehtoiseksi läheisen sairastumisen kautta. Hänestä vapaaehtoistyössä on kivaa päästä tekemään tärkeiden asioiden parissa töitä ilman ”virallisen työn tuomaa painetta” ollessaan vapaaehtoisesti mukana. Osallistumisesta jää hyvä mieli, ja avustaminen toimii jopa vastakohtana omille tavallisille työpäiville.

Ilonan mukaan vapaaehtoistyön kautta löytää uusia puolia ja piirteitä itsestään. Hän kertoo saaneensa vapaaehtoistyön kautta lisää varmuutta, kokemusta ja käytännön taitoja myös omaan päivätyöhönsä. Minna komppaa – vapaaehtoistyö tarjoaa keinot oppia toimimaan erilaisten elämäntilanteiden kanssa, kasvattaa osallistujan ymmärrystä muita kohtaan ja kehittää ongelmanratkaisukykyä.

 

vapaaehtoiset Sydänliiton messuteltalla

Hauska ja iloinen ilmapiiri vapaaehtoistapahtumissa kerää kehuja.

Ilmapiiri koukuttaa jatkamaan

Vapaaehtoistyöhön osallistumisen intoa ylläpitää tapahtumien ilmapiiri. Molemmilla vapaaehtoisilla on jäänyt talteen paljon ihania ihmiskohtaamisia ja tarinoita. Ilona kokee vapaaehtoistapahtumien yleisen fiiliksen olevan positiivinen ja iloinen, vaikka itse aihe olisi vaikea.

– On lämmittävää tehdä yhdessä töitä saman asian eteen ja puhaltaa samaan hiileen. Vaikka välillä saattaakin vähän väsyttää mennessä, niin tapahtumassa aina muut piristävät ja levittävät hyvää fiilistä, Ilona kertoo.

– Aina jotain sattuu ja tapahtuu paikan päällä, ja välillä joutuu ratkaisemaan kinkkisiäkin tilanteita, mutta huumorin avulla selviää hyvin, Minna naurahtaa.

Kysyessä unelmien vapaaehtoistyöstä, molemmilla tuli heti mieleen teema, jonka parissa he haaveilevat pääsevänsä työskentelemään. Ilona on pitkään haaveillut lähtevänsä ulkomaille auttamaan lasten orpokotiin. Minnan haave olisi päästä tekemään isoa lapsiperheiden tapahtumaa, jossa olisi musiikkia, esiintyjiä ja tanssia – jotain yhdistävää koko perheelle hyvän asian puolesta.

Kenen halutaan osallistuvan?

Minna ja Ilona eivät koe, että vapaaehtoistyöntekijällä tulisi olla mitään erityisiä luonteenpiirteitä tai taitoja – kaikki halukkaat mukaan vain osallistumaan.

– Vapaaehtoistyön kenttä on laaja ja monimuotoinen ja jokaiselle löytyy varmasti oma mielekäs tapa auttaa. Motivaatiota vapaaehtoisuuteen löytyy helposti, kun toimii asioiden parissa, jotka itseään kiinnostavat, Ilona rohkaisee.

– Erilaisia ihmisiä tarvitaan erilaisiin tehtäviin, eikä vapaaehtoistyö katso ikää. Esimerkiksi Naisten Kympissä nuorimmat avustajat olivat 16-vuotiaita ja vanhimmat yli 65-vuotiaita, ja heille kaikille löytyi porukasta omat roolit sekä erityistaidot pääsivät käyttöön, Minna komppaa.

– Vapaaehtoistyö on myös oiva tapa kartoittaa omaa tukiverkostoaan ja tutustua uusiin ihmisiin – monet ovat löytäneet rakkaita ystäviä toiminnan kautta, Minna lisää.

Vapaaehtoistyö ei välttämättä vaadi pitkäaikaista sitoutumista. Esimerkiksi monissa tapahtumissa tarvitaan kertaluontoista auttamista. Minna korostaakin sanan ”vapaaehtoinen” merkitystä; osallistuminen silloin kun itsellä on halua ja aikaa on täysin suotavaa ja oikeastaan tavoiteltua. Auttamisen ei tulisi tuntua millään tapaa omaa aikaa rajoittavalta tai stressaavalta.

Naisten Kympillä vapaaehtoiset avustivat muun muassa tavaransäilytyspisteellä.

Konkarien vinkit vapaaehtoistyön aloittamiseen

Ilonan vinkki vapaaehtoistyöhön lähtemiseen on rohkaistua tekemiseen ja sanoa kyllä jollekin uudelle tilaisuudelle.

– Vaikka kaikkeen olen aina lähtenyt mukaan, mikään ei kaduta. Vapaaehtoisen ei tarvitse olla joku superihminen, myös sinä riität varmasti!

Minna korostaa taas vapaaehtoisuudessa eri tapojen moninaisuutta.

– Hyväntekeväisyys voi olla sitä, että kiität kuskia jäädessäsi bussista tai avaat oven kaupasta syli täynnä ostoksia tulevalle. Aina voi tervehtiä naapuria rapussa ja jakaa hyvää mieltä. Vanhojen ehjien tarvikkeiden ja vaatteiden lahjoittaminen on myös hyvä keino osallistua helposti. Paljon esillä ollut vanhusten auttaminen ja seuran tarjoaminen ovat tärkeitä keinoja – jos omaa mummoa tai pappaa ei enää ole, palvelutaloissa kaivataan aina kahviseuraa ja juttukaveria vanhuksille.

Tekojen tiistai kääntää huomion yhteisöön

Monet tuskailevat kylmentyvän ja kyynistyvän maailman kanssa, ja keino tämän tunteen helpotukseen voisi Minnasta olla pyrkimys takaisin yhteiseloon omien tekojen kautta – siten, että kaikki auttaisivat toisiaan tarvittaessa. Minnasta hienointa olisikin, jos tekojen tiistai voisi olla joka päivä – elämäntapa yhtenä kampanjapäivänä osallistumisen sijaan.

– Yksi keino auttaa on yksinkertaisesti huomioida toinen ihminen ja kysyä, ’Mitä sulle oikeasti kuuluu?’ Suoran tuen antaminen tutuille tai tuntemattomille on arvostettava tapa, joka tuppaa välillä unohtumaan hyväntekeväisyystapahtumien ohessa. Voit vaikka antaa uudelle juttutoverille numerosi, vaikka epäsuomalaiselta se tuntuisikin. Sillä tavalla minä sain uuden ystävän, Minna kiteyttää tärkeän viestin.

Lue lisää Tekojen tiistain teemapäivästä täältä.

 

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Naisten Kympin tavarasäilytykseen la 28.8.2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi