Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Hyvä suunterveys suojaa sydäntä

Hyvä suunterveys suojaa sydäntä

Jos hampaita harjatessa tai langatessa ikenestä vuotaa verta, siellä on tulehdus. Ientulehdus voi olla myös oireeton. Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin, joka on merkittävä sydänterveyden riskitekijä. 

Kirsti Kasila
Julkaistu 30.10.2023

Harjaa hampaita fluorihammas­tahnalla kaksi kertaa päivässä kaksi minuuttia kerrallaan.

1. Harja kannattaa vaihtaa sähkö­hammasharjaan, jos sitä ei ole vielä tehnyt. Sähkö­hammasharja on tehokkain tapa puhdistaa hampaat. Sähköhammasharja myös ottaa automaattisesti aikaa harjatessa ja piippaa, kun toivottu kaksi minuuttia on kulunut.

2. Jos hampaiden harjaus aamulla meinaa unohtua, laita itsellesi vessan oveen muistutuslappu. Näin aamu­harjaus sujuu automaattisesti vessassa käynnin yhteydessä ennen aamupalaa.

3. Jos hampaita harjatessa vihloo, kannattaa valita hammastahna vihloville hampaille.

Puhdista hammasvälit päivittäin ennen hampaiden harjausta.

1. Liitä lankaaminen osaksi hampaiden harjausta. Näin lankaamista ei tarvitse erikseen muistaa. Toistojen kautta lankaamisesta tulee automaattista ja helpompaa.

2. Valitse hammasvälien puhdistukseen väline, joka sopii juuri sinulle parhaiten. Erilaisista vaihtoehdoista saat lisätietoa esimerkiksi omasta lähiapteekistasi.

3. Suuhygienistin kanssa kannattaa tarkistaa, että oma puhdistustekniikka on toimiva. Puhdistuksen onnistumista voi testata myös kotona apteekista saatavilla plakkiväritableteilla. Ksylitolipohjaiset plakkiväritabletit auttavat sinua huomaamaan hampaiden puhdistuksen ongelmakohdat.

Miten tehostan hampaiden puhdistamista?

Omasta hampaistosta huoleh­tiessa tärkeintä on huolellisuus ja säännöllisyys.
  • Kerta ei riitä. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä.
  • Harjaa hampaita vähintään 2 minuuttia kerralla.
  • Lankaa hammasvälit päivittäin.

Lisää suun terveyteen liittyviä artikkeleita löydät Suun terveys -osiosta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi