Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Totta vai tarua suun terveydestä

Totta vai tarua suun terveydestä

Voivatko suun bakteerit päästä verenkiertoon? Kerronko hammaslääkärille lääkkeistäni ennen hampaan poistoa? Asiantuntija vastaa kahdeksaan väittämään suun terveydestä.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 30.4.2019
Päivitetty 10.10.2019

Terve suu pienentää elimistön tulehduskuormaa. TOTTA

Suun tulehdukset ylläpitävät kehossa matala-asteista tulehdustilaa, jolla on keskeinen rooli myös sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Suun tulehdukset lisäävät sepelvaltimotaudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä ja heikentävät diabeteksen hoitotasapainoa. Terve suu siis lisää hyvinvointia sekä pienentää elimistön tulehduskuormaa. Hyvällä suun terveydellä on myönteinen vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen, sekä niiden hoitoon.

Suusta bakteerit voivat päästä verenkiertoon. TOTTA

Suusta bakteerit voivat päästä myös verenkiertoon. Verenkierron kautta bakteerit voivat päätyä sydämeen aiheuttaen sydänläpän tulehduksen eli endokardiitin. Hyvä suun omahoito ja säännölliset suun tarkastukset auttavat ylläpitämään suun terveyttä.

Hampaat puhdistuvat yhtä hyvin tavallisella hammasharjalla kuin sähköhammasharjalla. TARUA

Sähköhammasharjan käyttö on tehokkaampaa kuin tavallisen hammasharjan käyttö. Hampaat on hyvä harjata kahdesti päivässä sähköhammasharjalla käyttäen fluorihammastahnaa. Lisäksi hammasvälit on hyvä puhdistaa päivittäin.

Hammaslääkärin ei tarvitse tietää potilaan käyttämistä lääkkeistä. TARUA

Hammaslääkärille on hyvä kertoa sydän- ja verisuonisairaudesta ja kaikista käytössä olevista lääkeaineista. Esimerkiksi verenhyytymistä estävien lääkeaineiden käyttö voi vaikuttaa vuotoriskiin hammaslääkärin tekemien toimenpiteiden yhteydessä, joten hammaslääkärin on syytä olla tietoinen lääkkeiden käytöstä. Jos käytössä on Marevan-lääkitys, INR-seurantakortti on hyvä tuoda hammaslääkärin vastaanotolle mukaan.

Maustamaton kivennäisvesi on hampaiden kannalta hyvä janojuoma. TOTTA

Janojuomaksi sopii vesi tai maustamaton kivennäisvesi. Makeat ja happamat juomat lisäävät hampaiden reikiintymistä ja hammaskiilteen liukenemista.

Lääkkeet voivat kuivattaa suuta. TOTTA

Kuivan suun taustalta voi löytyä useita tekijöitä, mutta yleisin syy suun kuivuudelle on lääkkeiden käyttö. Verenpaine- ja sydänlääkkeet kuuluvat yleisimpiin suun kuivuutta aiheuttaviin lääkeaineisiin. Riski hampaiden reikiintymiselle kasvaa, kun syljen suojaava vaikutus heikkenee. Tällöin huolellinen suun omahoito on entistä tärkeämpää.

Hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti aiheuttaa aina oireita. TARUA

Parodontiitin oireita ovat ikenien turvotus ja punoitus sekä ikenien verenvuoto. Taudin edetessä voi ilmetä hampaiden liikkuvuutta ja siirtymistä sekä märkävuotoa ientaskusta. Lisäksi pahanhajuinen hengitys ja paha maku suussa ovat tyypillisiä. Parodontiitti saattaa kuitenkin pitkään olla myös täysin oireeton ja aiheuttaa harvoin kipua. Säännölliset suun tarkastukset ovatkin tärkeitä parodontiitin havaitsemiseksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Parodontiitin etenemistä ei voi pysäyttää. TARUA

Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa pidemmälle edenneeseen hampaiden kiinnityskudosten tulehdukseen eli parodontiittiin. Parodontiitin aiheuttama kiinnityskudosmenetys on pääasiassa palautumatonta ja pitkälle edetessään se voi johtaa hampaiden menetykseen. Onneksi parodontiitin eteneminen voidaan pysäyttää hyvällä suuhygienialla ja tehokkaalla ammattimaisella hampaiden puhdistuksella. Myös tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus tukevat kiinnityskudosten terveyttä.

 

Vastaajana suunterveyden asiantuntija, hammaslääkäri Mari Kauhaniemi.

Lisätietoa löydät Hammaslääkäriliitosta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi