Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Ilona Pietiläinen luo kuvillaan talven taikaa

Ilona Pietiläinen luo kuvillaan talven taikaa

Talvinen koti on Ilona Pietiläiselle paikka, jonne voi sujahtaa lämpimään, sytyttää valot kynttilöihin ja kääriytyä sohvan syliin tunnelmoimaan.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 5.11.2020
Ilona Pietiläinen on työssään saanut hypätä seikkailusta toiseen ja on onnellinen saadessaan tehdä niin. Hänen työtään on kirjoittaa kirjoja, tehdä kuvia ja tekstejä kortteihin sekä olla valokuvaaja ja toimittaja. Kuva: Ilona Pietiläinen

Ilona Pietiläinen aloittaa aamulla aina uuden seikkailun. Hän innostuu päivän mittaan kohtaamistaan ihmisistä, eläimistä, kodeista, mökeistä tai vaikka saunasta.

Kameran läpi näkee kaiken niin eri tavoin, Ilona kertoo.

– On rikkaus kuvata vastasyntyneitä, hääpareja, eläimiä ja toisaalta taas sisustusta, kukkia tai asetelmia.

Koirat ovat osa Ilonan kirjoja, joita hän on tehnyt jo aika liudan. Uusin perheenjäsen australianpaimenkoira Myrsky on aina touhukkaana tekemässä kaikkea toisten mukana. Häntä ei juurikaan tarvitse houkutella kuviin. Ilona kertoo, että Myrsky onnellisena tapittaa siihen, mihin hänet pyydetään. Toki palkkio täytyy olla aina.

Eläimiä ja lapsia kuvatessa kommelluksiakin sattuu: milloin kaatuu glögit hangelle tai herkut häviävät korista jo ennen kuvan kuvaa. Ilona on huomannut, että eläimiä tai lapsia ei voi ohjata, on vain naurettava ja kuvattava uudelleen.

Jouluun kuuluu oma perhe ja läheiset

Ilona Pietiläisen elämässä koronaepidemia näyttäytyy arvostuksena.

– Jokainen aamu on mahdollisuus, jonka tahdon aloittaa kiitollisena siitä, mitä kaikkea voin tänään tehdä.

Esimerkiksi Ilona kertoo joulukuun aamuista, jotka alkavat lumisen koiran hiipiessä sänkyyn lenkiltä takaisin tullessaan. Koira tulee avaamaan joulukalenteriaan.

Myrsky-koiran lenkkimaastot löytyvät läheltä, sillä Ilonan kotitalon vierestä alkaa metsäpolut. Näiden polkujen varrelta Ilona kerää varpuja kodin koristeeksi. Lisäksi koti pukeutuu havuihin, jäkäläisiin oksiin ja kynttilöihin. Vihreä metsäinen tunnelma sävyttyy taljoilla ja tyynyillä.

Kynttilöitä Ilona sijoittelee ympäri taloa. Niiden valossa kaikki näyttää kauniilta, Ilona perustelee kynttiläpaljoutta.

Jouluun Ilona valmistautuu kuten ennenkin, kiireettömästi. Lahjat hän tekee itse.

– Ehkä se tänä vuonna on jotain, mitä ei voi pakettiin laittaa. Se on elämys tai kokemus, jonka tahdon antaa lähimmilleni. En aio tuhlata aikaa ja jättää kertomatta jotain läheisilleni. Minusta on aina hyvä aika kertoa, miten tärkeitä he ovat jouluna ja jokaisena vuoden päivänä.

Joulu tuoksuu leivonnaisille, vaniljalle ja kuuselle

Ilona Pietiläinen arvelee, että tämän joulun valmisteluissa parasta on ensimmäiset joulupiparit, juuri uunista nostetut joulutortut ja vaniljan tuoksu.

– Ne joulutortut, jotka jo pitkäksi venynyt poikani paistaa jokaisen joulun alla. Pipareita leivon yhä lapsen kanssa yhdessä.

Ilonan mielestä joulustressi katoaa tuoksujen myötä. Tuoksujen, jotka ovat koko perheelle samat ja jotka leijuvat ilmassa tärkeinä yhteisinä hetkinä. Kynttilöissä palaa tuoksuna aina vaniljan tuoksu, koska kaikki perheessä pitävät siitä. Kuuseksi kelpaa vain aito kuusi, sillä sen mukana sisälle tulviva tuoksu on aina yhtä vastustamaton.

Talven henki -kirja tuo lukijoille naurun ja ilon 

”Kori on täynnä punaposkia, kahvi höyryää kupissa ja omenapiirakka on lämmintä. Kirjan sivuja tehdessäni on nauru kuplinut kuvissa, ilo tarttunut pienistä ihmisistä ja eläimistä. Usein toivon hetken pysähtyvän juuri siihen hymyyn ja hyvään oloon”, Ilona Pietiläinen kirjoittaa Talven henki -kirjan alkusanoissa.

– Joskus mietin, että kirja valitsee itse kuvattavat ja paikat. Ihmiset ja heidän kotinsa tulevat eteen tarkoituksella. Aina jonkun jättäessä lämpimän mielen ajatuksiini on ilo saada hänet kirjan sivuille mukaan.

Joskus se on lapsi, joskus eläin, paikka tai koti ja sen ihmiset. Kirja on kokonainen tarina, se on seikkailu, johon toivon lukijan hyppäävän. Toivon aina, että sivuja kuvatessa kupliva nauru ja ilo näkyy hänelle, joka Talven henki -kirjan aukaisee.

 

Ilona Pietiläinen

  • valokuvaaja ja toimittaja
  • julkaissut 28 kirjaa
  • kuvittaa postikortteja
  • asuu valkoisessa puutalokodissa Äänekoskella miehensä ja poikansa kanssa
  • pitää Valkoinen Puutalokoti -blogia
Talven henki -kansikuva

Talven henki -kirjan kannessa poseeraa Ilona Pietiläisen australianpaimenkoira Myrsky. Kirjan kustantaja Docendo, 2020.

 

Lue myös Anne Kuusiston artikkeli Kiitollisuus piristää mielialaa – kokeile vaikka

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi