Intohimona jääkiekko sydänsairaudesta huolimatta
Veteraanijääkiekkojoukkueessa, Tuusulan Veivareissa, luistin kiitää jäällä kuten ennenkin. Juha Sten pelaa sydänsairaudestaan huolimatta.
Lähes koko ikänsä jääkiekkoa pelanneen kohta 70-vuotiaan Juha Stenin pelaaminen ei loppunut sydänsairausdiagnoosiin.
– Alkuun jännitin, pystynkö liikkumaan samaan tapaan sydämen tahdistimen kanssa. Mitä jos se kolhiintuu ja menee rikki? Juha kuvailee tuntemuksiaan.
Juha sairastui eteisvärinään työssä ollessaan. 15-vuotinen sydänmatka on kuljettanut eteen lukuisia rytminsiirtoja, tahdistimen asennuksen, katetriablaation ja sepelvaltimotaudin. Jokaisen kynnyksen yli Juha on päässyt ja jatkanut peliuraa jääkiekossa muutamia taukoja lukuun ottamatta.
– Kiekkoillessa hankalinta olivat eteisvärinäkohtaukset. Voimattomuuden tunne yllätti. Etenkin turnauksissa, joissa pelataan useampia otteluita peräkkäin, saattoi sydän lähteä laukalle. Liekö syynä jännitys, Juha tuumaa.
Pukukoppikeskusteluissa jaetaan kokemuksia
Miesten kesken Veivareiden pukukopissa nykäistään Juhaa usein hihasta ja kysytään sydänasioista.
– Olen neuvonut, miten rytmihäiriön voi tunnistaa omasta kaulapulssista. Se on aika yksinkertaista. Juha osaa omalla kokemuksellaan kuunnella pelikavereita, mutta lääkäriksi hän ei ala vaan kannustaa heitä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoon.
Pukukoppikeskustelut ovat iso osa joukkueen dynamiikkaa. Usein pukukopissa puhutaan myös sydänoireista ja diagnooseista sekä pohditaan uskaltaako sydänsairausdiagnoosin kanssa jatkaa kiekkoilua.
Juha Sten osallistui viime syksynä Tuusulan Veivareiden ja Sydänliitto Etelä-Suomen Alueen yhteiseen Takaisin jäälle -pilottiin.
– Saatiin paljon hyvää tietoa sydämestä. Sydänsairauden kanssa uskaltaa liikkua kuten ennenkin, Juha kertoo. Pukukoppien vertaiskeskustelu muuttui pilotin myötä avoimempaan suuntaan, vaikka oma sydänsairaus koetaankin hyvin henkilökohtaiseksi.
Sydänsairastuneen liikkuminen:
1. Sydänsairausdiagnoosin kanssa saa liikkua hengästyen, mutta hengenahdistusta ei saa tuntua.
2. Liikunta on teholtaan sopivaa, kun se on oireetonta, ei uuvuta ja olo on jälkeenpäin virkistynyt.
3. Säännöllinen liikunta on osa sydänsairauden hoitoa. Liikunnan aloittaminen kannattaa aina!
Takaisin jäälle – Lätkää läpi elämän
Takaisin jäälle – Lätkää läpi elämän -pilotissa tavoitteena oli rohkaista liikunnallisen harrastuksen jatkamiseen sydänsairausdiagnoosin jälkeen.
Pilotti toteutettiin neljänä verkkotapaamisena, joissa eri sydänsairauden asiantuntijat toimivat alustajina. Osallistujina oli 50–80-vuotiaita jääkiekkoilijoita. Tulokset olivat rohkaisevia: osallistujat saivat rohkeutta liikkua, vinkkejä järkevään liikkumiseen ja lisätietoa sydänsairauksista ja oireista. Lisäksi vertaiskeskustelu lisääntyi.
Pilotin mallista on tuotettu universaali moneen joukkuelajiin soveltuva Takaisin kentälle – Liikettä läpi elämän -malli.
Lisätietoa Takaisin jäälle -pilotista ja mallista:
Sydänliitto Etelä-Suomen Alue ry, paivi.ronkainen@sydanliitto.fi