Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Jännittävä muistojen maailma

Jännittävä muistojen maailma

Kirjailija ja uutismies Matti Röngän uusimmassa romaanissa ei seikkaile inkerinsuomalainen Viktor Kärppä, mutta nytkin seikkaillaan Suomen ja Venäjän rajan molemmin puolin.

Marja Kytömäki
Julkaistu 6.2.2016
Päivitetty 28.5.2018
Matti Rönkä: Eino

Ysikymppinen Eino taiteilee muistisairauden ja sota-ajan muistojen ristiaallokossa. Lähimmäs elämän tilinpäätöstä tekevää ukkia pääsee pojanpoika Joonas. 

Terveyskeskuksessa Joonas näkee vanhat luodinrepimät Ukin vartalossa, mutta saa niihin epämääräisen selityksen. Ukin elämästä avautuu salaisuuksien maailma. Vaiettuja asioita on niin suhteissa läheisiin kuin sotamuistoihin ja sodan jälkeisiin vaaran vuosiin. Ukin kotoa Joonas löytää karttoja ja valokuvia, joissa tämä poseeraa outojen miesten kanssa.

Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Einon tarinan tuomat tunnot ovat tuttuja meille sotasukupolven lapsille, vaikka yksityiskohdat vaihtelevat. Einon pojan Jannen tavoin emme saaneet kuulla tarinoita isiemme rintamalla kuluneilta parhaan nuoruuden vuosilta. Niistä vaiettiin, niin kuin oli vaiettu edellisen sukupolven lapsuudessa kansalaissodan kipeistä muistoista. Liian usein ehkä myös olemme ymmärtämättömyyttämme vaientaneet orastavat tarinan alut. 

Matti Rönkä: Eino. Gummerus, 2015.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi