Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / John Nurmisen Säätiö tekee maailmankartoista luettavaa
Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 28.8.2014
Päivitetty 10.9.2018
Juha Nurminen. Kuva Tarja Autio

Juha Nurminen, suomalaista merenkulkua ja meriympäristöä vaalivan John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja, seisoo auringossa Haminan raatihuoneen edustalla ja vastailee Itämeren tilaa koskeviin kysymyksiin.

Samaan keskusteluun osallistuvat amiraali evp Juhani Kaskeala, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila, toimittaja Heli Saavalainen ja venäläinen yhteistyökumppani Felix Karmanov.
Venäläiseen putkaan näytteenottomatkalla joutunut Knuuttila kertoo, että Itämeren eri osat voivat eri tavalla, itäinen Suomenlahti paremmin kuin aikoihin.

Knuuttilan putkareissu päättyi siinä mielessä onnellisesti, että fosfaattia reippaasti ympäristöön päästellyt tehdas ryhtyi välittömästi toimiin ongelman korjaamiseksi ja sai siihen apua John Nurmisen Säätiön kautta.

Juha Nurminen pyöräyttää haastattelussa kehuja ja kiitoksia ympäristöaiheista kertovalle medialle. Hetkeä aiemmin asiamies Annamari Arrakoski onkin paljastanut, että säätiön jakama Vuoden ponnistaja -palkinto on myönnetty Helsingin Sanomien toimittaja Heli Saavalaiselle.

Mutta Juha Nurmisen sydän sykkii lämpimästi paitsi merelle myös merelliselle kulttuurille.
– Säätiö perustettiin alun perin suomalaisen merenkulun ja merihistorian kulttuuriperinnön vaalimiseksi. Siitä toiminta laventui ympäristöön, muistuttaa Nurminen. Hänelle panostus kulttuuriin ja hyvinvoivaan luontoon on panostusta ihmisten terveyteen ja hyvään vointiin.

Nyt on aika palata juurille takaisin, sillä Nurmisen puoliso, tieto-Finlandiallakin 2008 teoksestaan Tiedon tyttäret palkittu arkeologi Marjo Nurminen työskentelee maailmankartan kulttuurihistoriaa valottavan teoksen parissa.

Lisätietoja: www.johnnurmisensaatio.fi

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi