Hyppää sisältöön

Jokamiehenoikeuksien korkea veisu

Luontoruokaa houkuttelee suomalaisia metsään, hyvän luontoruuan etsimiseen ja löytämiseen. Kirja on makumatka luontoruokaan hurahtaneiden suomalaisten ruokatarinoihin ja lempiresepteihin.

Marja Kytömäki
Julkaistu 7.8.2017
Päivitetty 7.3.2019
Kuva Antti Saraja.

Tietokirjailija Terhi Friman hehkuttaa jokamiehenoikeuksia, jotka antavat meille kaikille tasapuolisesti mahdollisuuden poimia, kerätä, pyytää ja pyydystää kaikenlaisia hienoja luonnon antimia. ”Olemme nähneet, miten ilo syntyy ihmisen silmiin, kun hän pääsee kertomaan intohimostaan – suomalaisen luonnon antamasta ruuasta” Friman kirjoittaa. Luontokokemuksen jakajien joukossa on kalastajia, metsästäjiä, puutarhureita ja villiyrttien harrastajia. Keräily ja jakamisen filosofia elää yhtä lailla Kainuussa tai Helsingin Kivinokassa.

Puumalaan kotiutunut Lienite Lace on lähtöisin Latviasta, jossa villiruuan käyttö on säilynyt jokapäiväisenä. Marjojen keräämisen ja säilönnän ohella Lace on oppinut äidiltään lukuisien lääkeyrttien ja koivun mahlan käytön. Suomeen muutettuaan hän hämmästyi, kuinka tuntematon esimerkiksi suolaheinä on suomalaisessa ruokaperinteessä.

Terhi Friman luo tarinoilla eloisan kuvan tapaamistaan henkilöistä ja luontomiljöistä niin että lukija miltei tuntee savun vaatteissa ja haukifileen maun huulilla, vaikka omista nokipannukahveista laavulla on vain haalea muisto. Hauki on esimerkki Suomen järvikaloista, jotka pikkuhiljaa ovat nousseet suosioon myös eurooppalaisissa huippukeittiöissä. Kalaohjeiden ohella kirjasta löytyy mm. riekko-, jänis-, karhu- ja hirvireseptejä. Ohjeista saa vaihtelua, mutta myös hyviä vinkkejä aloittelijalle vaikkapa savustukseen.

Antti Sarajan kuvitus saa aistimaan niin vanamon kuin mesiangervon tuoksun. Tunnelmalliset kuvat hehkuvat miellyttävän samettisella paperilla. Toimittajan tapaan myös kuvaaja on itsekin intohimoinen luontoihminen, jonka sorsapaisti löytyy kirjasta.

Terhi Friman, Antti Saraja, Luontoruokaa. Tarinoita horsmasta harjukseen. Maahenki 2017

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset