Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kuntoutuminen / Kankaanpään kuntoutuskeskus saa kiitosta

Kankaanpään kuntoutuskeskus saa kiitosta

Kuntoutusjaksot tekevät hyvää sekä fyysisesti että henkisesti, kuntoutujat vakuuttavat.

Linda Rantanen
Julkaistu 30.5.2017
Päivitetty 28.5.2018
Kuvan kuntoilijat ovat Kankaanpään kuntoutuskeskuksen eri kuntoutuskurssilta.

Kankaanpään kuntoutuskeskuksessa kokoontui marraskuun alussa toistaiseksi viimeinen, Kelan tukema aikuisten sepelvaltimotautipotilaiden kuntoutusryhmä.

– Kankaanpää kuntoutuskeskus hävisi nelivuotisen kilpailutuksen, joten ainakaan seuraavaan kolmeen vuoteen ei näitä meillä järjestetä. Se on kyllä harmi, Kankaanpään kuntoutuskeskuksen fysioterapeutti Anu Wittsberg kertoo.

Sen sijaan Kankaanpäässä alkavat lasten kuntoutusryhmät, ja Wittsbergin mukaan niitä jo odotetaankin innolla.

Kuntoutuskeskuksen lämpimästi sisustetun kokoushuoneen pöydän ympärillä istuu vilkkaasti keskusteleva, aitoa ja hyvää tuulta henkivä ryhmä. Ryhmä koostuu yhdeksästä aikuisesta, joista kauimmaiset ovat saapuneet paikalle Lohjalta saakka. Ryhmän ensimmäinen kokoontuminen tapahtui tammikuussa, toinen toukokuussa ja kolmas oli juuri lopuillaan. Kaikki kuntoutumisjaksot kestivät viikon.

– Kyllä ensin ajattelin, että en varmana lähde tällaiseen mukaan. Onneksi kuitenkin lähdin, erittäin tasokkaan hoidon lisäksi meillä on kyllä ollut aivan mahtava porukka, nauraa raumalainen Vesa Horjanheimo.

Hänen mukaansa kuntoutusjakso on antanut valtavan määrän oppeja sairauden kanssa elämiseen, ja hän peräänkuuluttaa myös jaksojen antamaa ainutlaatuista vertaistukea.

Kuntoutusjaksot ovat olleet hyvin kokonaisvaltaisia.

– Täällä on nostettu esiin niin monia eri liikuntamuotoja, etteivät ne itselleni olisi edes tulleet mieleen, kertoo Ala-Honkajoelta saapunut Antti Raittila.

Ryhmäläiset olivat päässeet kokeilemaan muun muassa erilaisia ryhmäliikuntoja, curlingia, vesijumppaa sekä monia muita eri lajeja. Jokaista on kannustettu ja annettu edetä oman tasonsa mukaan, sopivaan tahtiinsa. Ketään ei nostettu esille.

– Liikunnan suhteen on mietityttänyt myös se, kun ei ole tiennyt missä kunnossa oma sydän on. Täällä saimme ammattitaitoisen lääkärin tutkimuksissa tietää ihan oikeasti sydämen kunnon, ja on jotenkin helpompi hoitaa itseään ja tietää mitä voi tehdä, Nokialla asuva Anja Ojanen toteaa.

Ruokailuhetket elämyksiä

Yhtenä hienoimpana asiana kurssilaiset tuovat yksimielisesti esille kuntoutuskeskuksen tarjoaman ruoan sekä arvokkaat opit ravitsemuksesta.

– Jokainen ruokailu oli elämys, huokaa Anja Ojanen.

Ryhmäläisten mukaan ruokala on keskuksen muiden osien mukaan erittäin viihtyisä, ja ruoka on ollut hyvin maukasta. Erityisenä esiin nousseena asiana he mainitsevat kuntoutuskeskuksen henkilökunnan, joka heidän mukaansa on parhainta mahdollista. Heidät kaikki kohdattiin aidosti, ei vain potilasnumeroina.

– Ei täällä hoidettu pelkkää sydäntä, meidät kaikki otettiin vastaan ihan kokonaisina ihmisinä. Meitä kuunneltiin niillä sanoilla mitä me sanoimme, ja meille puhuttiin sillä samalla kielellä, Antti Raittila summaa.

Ryhmäläisten mukaan he kaikki olivat saaneet erittäin arvostavaa kohtelua, ketään ei ollut millään muotoa syyllistetty tai alenkatsottu. Sekin on monille tuttua, ryhmäläiset nyökyttelevät.

Kuntoutusjaksoihin sai lisättyä myös ripauksen hemmottelua, sillä Kankaanpäässä oli mahdollista päästä esimerkiksi erilaisiin rentoutushoitoihin.

Ryhmäläiset ovat yksimielisiä siitä että kuntoutusjaksot ovat tehneet hyvää sekä fyysiselle että henkiselle puolelle, ja eron hetkellä ilmassa on havaittavissa myös haikeutta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi