Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Karjalainen ruokakirja täynnä hyvää makua

Karjalainen ruokakirja täynnä hyvää makua

Karjalainen ruokakirja on Karjalan Liiton naistoimikunnan 40-vuotisjuhlavuoden julkaisu, jossa on ruokaohjeita mm. vuosittain valituista vuoden karjalaisista ruoista ja leivonnaisista. Mukana on myös vanhojen viipurilaisten ravintoloiden reseptejä.

Anneli Pulsa
Julkaistu 14.11.2016
Päivitetty 4.9.2018
Keittiömestari Aira Viitaniemi.

Kirjoillaan, ruokakursseillaan, piirakkamestaruuskilpailuillaan, pidoillaan ja myyjäisillään naistoimikunta ylläpitää ja siirtää seuraaville polville karjalaista ruoka- ja käsityökulttuuria. Naistoimikunnassa on edustajat Karjalan Liiton 15 piirin naistoimikunnasta ja pitäjäseuroista.

Kirjan ohjeet on laatinut Koivistolta kotoisin oleva naistoimikunnan pitkäaikainen puheenjohtaja, kotiseutuneuvos ja keittiömestari Aira Viitaniemi. Hänen mielestään on tärkeää noudattaa perinteisiä ohjeita tai sitten antaa ruoalle uusi nimi. Karjalanpaistille tunnettiin Karjalan eri pitäjissä ainakin 23 eri nimeä. Yhteistä ohjeille on, että ruokaan käytettiin monipuolisesti lihaa: luista possua, nautaa ja lammasta ja niiden lisäksi munuaista ja sydäntä.

Karjalanpiirakalle sopii Viitaniemen mukaan nykyään pienempi koko. Alun perin taikinaan käytettiin vain ruisjauhoja ja täytteeksi ohraa. Rikotut ohraryynit hän suosittelee keitettäväksi puolikypsiksi. Sitten lisätään maito tai laktoositon kerma ja suola ja annetaan hautua.

Sulhaspiirakat, pyöröt, lanttusupikkaat, vatruskat, apposkaali, siikakurniekka, kaurakiisseli ja puolukka-smetanatäytteinen makea Karjalantorttu tulevat tutuiksi kirjan sivuilla.

Karjalainen ruokakirja. Karjalan Liitto, 2016.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi