Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Katutaiteilija maalaa vaikka koko seinän

Katutaiteilija maalaa vaikka koko seinän

Tamuna Tsakhnakia innostui katutaiteesta ja terveellisistä elintavoista. Taide, työt ja ystävät pitävät hänet kiireisenä.

Tiina Eloranta
Julkaistu 19.6.2014
Päivitetty 7.9.2018
Tamuna Tsakhnakian maalaama kahvilan seinä. Kuva: Tiina Eloranta

Vaikka aurinko häikäisee, näkee kokonaisuuden parhaiten täältä katutasolta. Tuijotan seinää, jota puhkovat neljä ikkunaa. Maalipinnan peittävät sarjakuvamaiset hahmot, värit ja viivat. Osa hahmoista piirtyy vain ääriviivoina, osa hehkuu värejä.

Kun kapuaa portaat alas, näkee alatasanteella puretut rakennustelineet ja joitain maalipurkkeja. Hymyilyttää. Täällä Tbilisissä, Georgian pääkaupungissa, ei turhaan kiirehditä.

Myös katutaiteilija Tamuna Tsakhnakia (27) hymyilyttää. Yli sata laatikollista spraymaalia ja monta kuppia mustaa kahvia kului, ennen kuin hän sai seinän maalattua. Nyt se on valmis.

Ensin Tsakhnakia suunnitteli maalauksen paperille. Sitten hän luonnosteli hahmot pohjamaalatulle seinälle. Maalauksen yläreuna yltää viiteen metriin. Jotta sinne asti ylettyy, piti rakentaa telineet. Leveyttäkin teoksella on peräti viisitoista metriä. Maalaamiseen häneltä kului viikko.

Kyllä, hän maalasi koko seinän yksin. Kaverit seurasivat vierestä työn edistymistä ja kantoivat taiteilijalle juotavaa. Tsakhnakia kertoo, ettei hän koskaan anna kenenkään koskea seinää silloin, kun hän työskentelee. Mutta hän nauttii siitä, että toiset katsovat hänen työskentelyään ja arvostavat valmista työtä.

Tässä seinämaalauksessaan hän haluaa kuvata kaupunkilaisia, poikia ja tyttöjä – kaupunkilaisia kahvilassa.

Yhteistyö muiden taiteilijoiden kanssa innostaa

Ei tämä taiteilijan ensimmäinen työ ole. Kun Tsakhnakia aloitti opinnot Tbilisin Taideakatemiassa vuonna 2004, hän ei ollut vielä valmis maalaamaan kaduilla. Mutta työskentely muiden taiteilijoiden kanssa kiinnosti. Tarvittiin georgialaisen veikkausyhtiön järjestämä tapahtuma, johon Tsakhnakia ilmoittautui. Nyt hän on katutaiteessa täysillä mukana.

Tsakhnakia työskentelee vapaana taiteilijana. Hän kuvittaa kirjoja, maalaa, suunnittelee tietokonepeleihin piirroshahmoja ja nauttii terveellisestä elämäntavoista.

Tsakhnakia kertoo, että hän tekee enimmäkseen taidetta ja miettii uusia kuvitusideoita. Harrastukset liittyvät taiteeseen, mutta häntä kiinnostaa myös kaikki, joka liittyy elämään: erityisesti lääketiede, terveelliset elämäntavat ja psykologia.

Entä muut nuoret? Tsakhnakian mielestä georgialaiset nuoret ovat kuten monet muutkin saman ikäiset eli pitävät hauskaa kavereiden kanssa, juovat ja tanssivat.

Taiteilija kertoo, että viime aikoina hän on alkanut huolehtia terveydestään, yrittää välttää suolaa ja sokeria. Tsakhnakia ei myöskään tupakoi ja toivoo, ettei muutkaan tupakoisi. – Jos et tupakoi, älä aloitakaan, hän sanoo.

Tsakhnakialla on harvoin vapaa-aikaa ja jos on, hän harrastaa liikuntaa, katselee elokuvia tai tapaa kavereitaan. Muiden katutaiteilijoiden kanssa hän maalaa, välillä seiniä, välillä autotunnelia.

Katson vielä tulevan kahvilan seinää. Yksityiskohdat kiehtovat. Numerot 2 ja 7 erottuvat taustastaan, mutta muu teksti sotkeutuu koukeroiksi. Siispä kysyn. Tsakhnakia selvittää, että kirjaimet kertovat kahvilan nimen Qarxana 27. Se on georgiaa ja tarkoittaa Tehdas 27. Numero 27 kertoo, että kesällä avautuva kahvila sijaitsee osoitteessa Zandukelis 27.

Tbilisin aurinko taipuu jo seinän taakse. Piha jää odottamaan värittömiä, punaisia ja mustia tuoleja, ihmisiä ja kesää.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi