Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kevättä havainnoimassa

Kevättä havainnoimassa

Luontoliiton Kevätseurannassa tutkitaan kevään etenemistä havainnoimalla keväisiä kasvi- ja eläinlajeja. Kevätseurannalla on vuosittain vaihtuva teema. Tänä vuonna teema on urbaani kevät.

Teksti Milla Aalto/Luontoliitto, kuva Tiina Eloranta
Julkaistu 14.4.2025

Miten kevätseurantaan osallistutaan?

1. Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Kaikkia seurantalajeja ei tarvitse tuntea. Yksittäisetkin havainnot ovat arvokkaita. Tervetuloa mukaan!

Keräämme kahdenlaisia havaintoja: ensihavaintoja ja Kevätseuranta-viikonloppujen havaintoja.

Ensihavainto tarkoittaa kevään ensimmäistä havaintoasi jostakin Kevätseuranta-lajista. Ensihavainnon voi ilmoittaa milloin vain.

2. Voit ilmoittaa Kevätseuranta-havaintosi missä ja milloin vain iNaturalist-sovelluksen kautta. Voit myös liittyä mukaan Kevätseuraajaksi: saat käyttöösi havaintolomakkeen, johon voit merkitä kaikki havaintosi omalta paikkakunnaltasi.

3. Ohjeet havaintojen ilmoittamiseen löytyvät osoitteesta kevatseuranta.fi

 

Vinkkejä seurantaan

Lähde ulos. Kevätseurantaa voi tehdä missä vain. Kevään merkkejä voi löytää heti omalta kotiovelta. Tänä vuonna Kevätseurannan teemana on urbaani kevät, ja teeman puitteissa havainnoidaan kevättä rakennetussa ja kaupunkimaisessa ympäristössä.

Avaa aistisi. Kevään merkkejä voi paitsi nähdä myös kuulla. Peipon laulu on ikoninen kevään ääni. Voit myös maistella kevättä. Urbaanin kevään teeman yksi havainnoitavista ilmiöistä on jäätelönsyöjä.

Kulje. Liiku erilaisissa maisemissa havainnoimassa kevättä. Metsikössä kukkivat huhti-toukokuussa ensin sinivuokot, sitten valkovuokot. Veden äärellä voit nähdä vaikkapa laulujoutsenen tai kukkivan rentukan.

Kevätseuranta-viikonloput

Huhti-kesäkuun Kevätseuranta-viikonloput ovat 19.-20.4., 3.–4.5., 17.–18.5. ja 31.5.–1.6. Seurantaviikonloppuina tehdään katsaus kevään etenemiseen ympäri Suomen keräämällä havaintoja seurantalajien runsastumisesta kevään mittaan.

Koivu. Kevätseurannassa tarkkaillaan koivun silmujen avautumista. Ilmoita havaintosi, kun lehti on kasvanut ensin 1 cm ja sitten 2 cm mittaiseksi.

Käki. Käki on helppo tunnistaa. Se sanoo kukkuu. Käen voi kuulla metsäisillä alueilla. Monelle mökkeilijälle se on tuttu kevään merkki.

Siili. Sympaattinen siili kömpii talvilevoltaan ja alkaa etsiä ravintoa. Siili on kulttuurieläin, joka viihtyy ihmisen lähettyvillä, pihoilla ja puistoissa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi