Joutilaat hetket ja laiskottelu lataavat myös ammattilaisen akkuja
Laiskottelu on taito, jota jokainen meistä tarvitsee, vakuuttavat psykologit Satu Kaski ja Vesa Nevalainen.
Laiskottelu, mikä ihana sana!
Joskus ihmisen pitää laiskotella, että jaksaa taas toimia. Jokainen tarvitsee joskus lepoa ennemmin tai myöhemmin, vakuuttavat Satu Kaski ja Vesa Nevalainen.
Laiskottelun lisäksi nukkumista kannattaa arvostaa. Nukkuessa akut lataantuvat, sillä yöllä ihmisen aivot ikään kuin rakentuvat uudelleen, Kaski ja Nevalainen kirjoittavat kirjassaan Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään?
Jos tällinen tiedon uudelleen rakentuminen häiriintyy, ihminen alkaa väsähtää: muisti pätkii, keskittyminen tuntuu mahdottomalta ja mieliala laskee.
Ihminen voi ladata akkuja myös tietoisesti irrottautumalla stressin aiheuttajasta. Satu Kaski ja Vesa Nevalainen kertovat, miten he lepäävät ja irrottautuvat kiireisestä arjesta.
Laiskottelua ilman syyllisyyttä
Vesa Nevalainen on psykologi, psykoterapeutti ja Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkö. Hän laiskottelee huoletta.
– Mieluiten laiskottelen talvella takan ääressä tai kesällä pihamaalla varjossa, hyvä kirja tai hyviä kavereita mukana.
Laiskotellessaan Nevalainen tuntee harvoin syyllisyyttä. Hän nauttii ”ihan kunnolla”.
– Se tuntuu oikeasti ihan sydämessä asti. Tuntuu, että nyt on pulssi kohdallaan ja lihasjännitys poistuu vähitellen muualtakin.
Nevalaiselle laiskotteluun liittyy paljon ihania muistoja.
– Lämmin päivä keskellä kesää lammen rannalla kalliolla, ei edes itikoita, mukana pullaa tai suklaata. Siihen meinaa nukahtaa.
Jos ihminen tuntee laiskottelusta syyllisyyttä, hänen täytyy toki ensin pohtia, onko syyllisyys ihan oikeutettua, Nevalainen sanoo.
– Mieti ensin, oletko velttoillut liikaa. Jos ja kun et ole laiskotellut liikaa, niin voit sanoa itsellesi, vaikka ääneen jos ei muu auta, että olen todellakin ansainnut pienen nautiskelu-laiskottelutuokion. Kannattaa kuulostella oloaan ja ennen kaikkea kannattaa huomata, että maapallo ei irtoa liitoksiltaan, vaikka et raatanutkaan hampaat irvessä aamusta iltaan.
Laiskottelua ajankohdasta riippumatta
Satu Kaski on psykologian tohtori, työ- ja organisaatiopsykologi sekä psykoterapeutti. Kaski kertoo harrastavansa laiskottelua vaikkapa kesken työpäivän, kotona, illalla, päivällä, viikonloppuisin ja lomalla. Kasken mukaan laiskottelu ei katso ajankohtaa, paikkaa eikä ajankäyttöä. Joskus hän makoilee ja katsoo tv:tä, joskus lukee, joskus meditoi, joskus hän vaan olla möllöttelee yksin tai yhdessä läheisten kanssa.
– Laiskottelu on etupäässä mukavaa puuhaa, Kaski kertoo.
– Harvemmin koen syyllisyyttä siitä, että oleilen. Se on päinvastoin herkkua – ei aina saatavilla, joten sen paremmalta laiskottelu maistuu hektiseltä tuntuvassa arjessa
Kaski nauttii kiireettömistä aamuista, aamupalasta ja lehden lukemisesta, rauhaisasta saunanlämmityksestä ja saunomisesta, urheilun jälkeisestä raukeuden tunteesta ja mukavasta, lämpimästä sohvasta läheisten kanssa lekotellen. Ihan kuten moni muukin.
Myös Kaski kehottaa itseään syyllistävää miettimään, onko tullut lorvailtua niin pitkään ja niin paljon, että oma ja läheisten elämä alkaa kärsiä.
– Jos huoli on aiheeton, voi vaikka kirjastamme lukea itselle sopivia keinoja sallia laiskottelu osaksi omaa elämää ja arkea. Jos olet supersuorittaja, niin laiskottelunkin voit perustella itsellesi sillä, että supersuorittaminen onnistuu vielä paremmin, kun maltat hetken huilata.
Lue myös Myötätunto on paras ystävä itselleni ja Huilihetket tarjoavat hyvää oloa ja aikaa itselle