Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Vertaistuki / Laulaminen tekee hyvää sydämelle

Laulaminen tekee hyvää sydämelle

Lauluryhmä PulssiPum levittää laululääkettä vierailemalla sekä oman kunnan että lähikuntien tilaisuuksissa.

Sirpa Saarinen
Julkaistu 4.2.2019
Päivitetty 17.6.2019
PulssiPum esiintyi Uudessa lastensairaalassa marraskuun alussa. Kuva Rauno Pohjonen

Hei, kaupasta mä sydänmerkin löysin, kaikuu laulu Veikkolan seurakuntakodissa, kun lähes viisikymmentä sydänyhdistyksen jäsentä on kokoontunut joka toinen viikko pidettävään sydänkerhoon. Melkein kaikki kerholaiset rohkaistuvatkin laulamaan, sillä tuttuja lauluja vauhdittaa PulssiPum-lauluryhmä flyygelin, haitarin ja kitaran säestyksellä.

Kirkkonummen-Siuntion sydänyhdistyksen kerhoissa on lauleskeltu aina, mutta säännölliseksi harrastus tuli vuonna 2012, jolloin Uudenmaan sydänpiiri teetti lauluvihkoset kaikille alueen yhdistyksille. Vihkoset ovat olleet ahkerassa käytössä ja käyttö on viime vuosina yhä lisääntynyt, kun on saatu tietoa musiikin myönteisestä vaikutuksesta ihmisten terveyteen. Jokin aika sitten Sydän-lehdessä kerrottiin oopperalaulaja Ritva Auvisesta otsikolla Laulu vahvistaa sydäntä. Auvinen totesi, että laulaminen pitää keuhkot kunnossa ja syvähengitys vaikuttaa sydämeen. Musiikin tohtori Ava Numminen on todennut, että jokaisella ihmisellä on ääni ja laulamaan oppii laulamalla. Hänen toiveensa on, että jokainen ihminen pääsisi nauttimaan yhdessä laulamisen riemusta.

Suositut yhteislaulut

Lauluryhmä PulssiPum on useiden vuosien ajan levittänyt laululääkettä yhdistyksensä lisäksi ympäristöönsä vierailemalla sekä oman kunnan että lähikuntien tilaisuuksissa. Varsinkin ikäihmisille järjestetyissä tilaisuuksissa halutaan nykyisin usein laulaa yhdessä. Meidän kuntamme järjesti viime lokakuun vanhusten viikolla tilaisuuden, jossa kerrottiin vanhustyön monipuolisesta toiminnasta ja laulettiin aina välillä. Myös moniin terveysalan koulutuksiin on lisätty laulutuokio. Viime joulukuulla järjestimme yhteistyössä seurakunnan kanssa Kynttilöiden aikaan -yhteislaulutilaisuuden. Myös kirjaston kanssa järjestetyt yhteislaulu- ja karaoketilaisuudet ovat olleet suosittuja.

HUSin alueen OLKA-vapaaehtoistoiminnan merkeissä olemme käyneet useita kertoja Jorvin ja kerran Espoon sairaalassa. Viime syksynä PulssiPumin uusi ”omalääkäri” Ilmo Parvinen järjesti OLKAn merkeissä vierailun Uuteen lastensairaalaan. Se olikin esiintymistemme kohokohta, sillä siellä Metsäkukkia laulaessamme eräs pikku potilas alkoi vastaanotolta tullessaan heilutella käsiään ja keinua valssin tahdissa! Toinen sykähdyttävä vierailumme oli erään muistiyhdistyksen pikkujoulussa, jossa satapäinen osallistujajoukko lauloi upeasti kanssamme tuttuja joululauluja – ulkomuistista! Mieliinpainuvia ovat myös olleet esiintymiset Finlandia-talolla piirin järjestämillä messuilla, Lohjan Laurentius-salissa, Järvenpää-talolla, Espoon kauppakeskuskävelyillä sekä länsimetron junassa viikko avajaisten jälkeen.

Musiikki on lääke, joka kuuluu kaikille, kirjoitettiin viime vuoden Sydämessä musiikin kuuntelun yhteydessä. Kaikille kuuluu myös omalla äänellä laulamisen lääke – yhdessä ja ilolla!

PulssiPum löytyy facebookissa, www.facebook.com nimellä Pulssi Pum.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi